Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) Çırağan Sarayı'nda düzenlediği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'ne, Çankaya Köşkü'nden canlı video bağlantısıyla katıldı.  Gül, soğuk savaşın sona ermesiyle kritik coğrafyaların kesişim noktasında bulunan Avrasya bölgesinin jeopolitik ve jeostratejik öneminin arttığını dile getirdi.


Cumhurbaşkanı Gül, "İtiraf etmeliyiz ki, mevcut küresel sistemin temel yapıları dünyanın halihazırdaki ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzaktır. Bu kuruluşların yeni güç dengelerini yansıtmaktan uzak olduğu da aşikardır. Türkiye olarak, BM Güvenlik Konseyi ve Bretton Woods kurumları başta olmak üzere küresel siyasete ve ekonomiye yön veren örgütlerin kapsamlı bir reforma tabi tutularak, daha kapsayıcı ve adil bir hale getirilmesini arzu ediyoruz. Bu noktada söylemlerimiz kadar bizzat eylemlerimizin de yol gösterici olacağına düşünüyorum" diye konuştu.


Gül, zirve boyunca ekonomiden ticaret ve yatırımlara, kültürel konulardan kentsel dönüşüm, kadın hakları ve gıda güvenliğine kadar pek çok meselenin ele alınmasını önemsediğini belirterek, ortaya atılacak öneri ve projelerin geniş Avrasya coğrafyasında önemli bir sinerji yaratmasını diledi.


EA (MK) (FOTOĞRAF)