Salı pazarı mevkiinden saat 13.00'de yaklaşık 500 kişilik grup Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş yaptı. 2 kilometre yürüyen grupta, CHP Çanakkale milletvekilleri Serdar Soydan ile Ali Sarıbaş da yer aldı. Tüm Bel-Sen Çanakkale Şubesi’nden İrfan Mutluay, düzenleme komitesi adına basın açıklaması yaptı. Rektör Prof. Dr. Sedat Laçiner'i istifaya çağırmalarının bir nedeninin geçen yıl kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Gazeteci Mustafa Sezek oluğunu hatırlattı. Mustafa Sezek'in eşinin üniversitede sözleşmeli işçi olarak çalıştığı sırada, gerekçesiz işten çıkarılması ardından yaşadığı üzüntüye bağlı kalp krizi geçirdiğini savunan Mutluay, “Bugünkü amacımız, ÇOMÜ rektörünün tasarrufları sonucu yaklaşık bir yıl önce yaşamını yitiren Gazeteci Mustafa Sezek ile yine ölüm döşeğinde üniversiteden atılan ve kısa süre sonra yaşamını yitiren Yrd. Doç. Dr. Güran Yahyaoğlu'nu anmak ve hatırlatmaktır. Ayrıca bu üzücü olaylara neden olan, kişisel hırs ve tasarrufların ne tür bir zulümle sonuçlandığını hatırlatmak için buradayız. Sözün bittiği noktadayız” dedi.

Çalışanların toplu olarak işten atılmasının, işsiz bırakılmasının, yalnızca kendilerini değil, eş ve çocuklarını da mağdur etmek anlamı taşıdığını belirten Mutluay, “Hangi insani ve vicdani değerle açıklanabilir. Bunu yapan kişi ve yönetim anlayışı için söylenecek söz bitmiştir. Bu miting üniversitemize karşı yapılan bir miting değildir. Bu miting tam tersine çağdaş demokratik, özerk, özgürlükçü, bilimsel, eşitlikçi, laik, Çanakkale'nin barışın ve kültürün kenti kimliğine yakışan, halk için bir üniversite talebi için yapılan bir mitingdir” dedi.

Mutluay, “üniversitede kadro bekleyen 100'e yakın insana kendine yakın görmediği için kadro vermeyen, öğrencilerini soruşturmalarla korkutarak baskı altında tutmaya çalışan, kendinden saymadığı insanları akademik idari görevlerden uzaklaştırmak için her tür hukuksuzluğa başvuran, idari personelini sürgünlere gönderen” ÇOMÜ Rektörü Sedat Laçiner'i protesto etmek için toplandıklarını söyledi.

ÇOMÜ Rektörü’nün dün bir toplantısı yaptığını ve adına “kurumsal bağlılık toplantısı” dediğini ifade eden Mutluay, “Final sınavlarının sürdüğü üniversitede, sınav saatlerinde, bir akşam öncesinden personel evlerinden tek tek aranarak, Terzioğlu Kampüsü dışındaki kampüslerden otobüs kaldırarak, insanları Rektörlük önüne toplamış. Sayın Laçiner ancak Rektörlük yetkisini kullanarak emrinizdeki insanları ayağınıza getirtebilirsiniz. Eminiz ki Sedat Laçiner'in basın toplantısına gitmek zorunda kalan arkadaşlarımızın çoğu ne için orada olduklarını dahi bilmiyorlardır. Bizler ise buraya kendi özgür irademizle geliyoruz, yüreğimizle geliyoruz, onurumuzla geliyoruz” dedi.

Yürüyüşü ve rektörü istifaya çağıran basın açıklamasını hazırlayan tertip komitesi daha sonra, üzerinde gazeteci Mustafa Sezek ve kanser sonucu can veren Yenice Meslek Yüksek okulu öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yahyaoğlu'nun fotoğrafları bulunan siyah çelengi, iskele meydanı yakınlarındaki ÇOMÜ'nün eski rektörlük binası önüne bıraktı.



ES(İÖ/AAA)