ÇOMÜ’de 6 yıldır temizlik işçisi olarak taşeron şirketin bünyesinde çalışan, ancak rektörlük binasında 'demirbaş kayıt, kontrol ve takip' işi yapan Sedat Yaylacı, geçen Temmuz ayında iddiaya göre Çanakkale’ye 100 kilometre mesafedeki Yenice Meslek Yüksekokulu’na temizlik işçisi olarak gönderilmek istendi. Ancak bu görevi kabul etmediği için taşeron firma tarafından işten çıkarıldı. Sosyal-İş Sendikası’nın üyesi ve taşeron firma işçisi Sedat Yaylacı’nın yaptığı şikayet üzerine hazırlanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı inceleme raporu, ÇOMÜ’deki bazı uygulamaları doğru bulmadı. Yıl sonunda hizmet alımı ihalesi yapılmayınca, taşeron şirket bünyesinde istihdam edilen 300 civarında işçi işten çıkarıldı. Yeni yıl itibariyle yeni bir ihale yapılınca, işten çıkarılan işçilerin büyük bölümü işlerine geri döndü. Ancak işlerine dönemeyen 36 işçi ortada kaldı.



Sosyal-İş Sendikası, işsiz kalan 36 işçinin yeniden işe alınmaları için mücadele başlattı. Geçtiğimiz günlerde adliye önünde toplanarak eylem yapan ve ardından da işe iade davası açan 36 işçi, bugün ÇOMÜ Terzioğlu Kampüsü’ndeki Bilim Anıtı önünde toplandı. İşsiz kalan işçilere Sosyal-İş Sendikası temsilcileri ile öğrenciler de destek verdi. Sosyal İş Sendikası Toplu Sözleşme Daire Başkanı Engin Sezgin, ÇOMÜ’deki 36 işçinin, Üniversite Rektörlüğü'nün talimatı ile hiçbir gerekçe gösterilmeden, hukuka aykırı, keyfi ve haksız bir biçimde işten atıldığını ileri sürdü.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner’e çağrıda bulunan Sezgin şöyle dedi:

"Sorumluluk Üniversite Rektörlüğü’ndedir. ÇOMÜ Rektörlüğü isterse, işten çıkarılan tüm işçiler işbaşı yapabilir. Rektörlüğe bir kez daha görüşme çağrımızı yeniliyoruz. Gelin, görüşelim, sorunu çözelim. Biz ÇOMÜ’nün bu sorunlarla anılmasından memnun değiliz."

İşten çıkarılanlar 'İşten atılanlar geri alınsın', 'Taşeron dışarı, işçiler içeri' ve 'İşçilerin birliği taşeronu yenecek' sloganları atarak olaysız dağıldı.



BG(İÖ/COŞ)