Tekirdağ’da 65 bin ton buğday depolama ve günlük bin 500 ton buğday kırma kapasitesine sahip olan Doruk Marmara Un Fabrikası sindirim sistemi hastalığına neden olan Çölyak için özel un üretimine başladı. Geçen yıl TÜBİTAK ile birlikte projelendirilen çalışma sayesinde Çölyak hastalarına özel bir ürün hazırladıklarını kaydeden fabrikanın Genel Müdürü ve Gıda Mühendisi Gürsel Erbap, Türkiye’de yaklaşık 700 bin Çölyak hastası bulunduğunu belirtti.

Bu hastaların normal insanlar kadar unlu mamul tükettiğine dikkat çeken Erbap “Türkiye’de 1 kişi yıllık ortalama 140 kilo ekmek tüketiyor. Şirketimiz 40 yıllık deneyimi ile çölyak hastalarına glutensiz un üreterek, her alanda pazarlama yaparak hastalarının sorunsuzca ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Söz konusu çölyak hastalarına üretim için geçtiğimiz yıl Ağustos ayında TÜBİTAK ile beraber laboratuvarlarımızda başlattığımız, glutensiz genel kullanım amaçlı, lezzet ve besin değeri zenginleştirilmiş un karışımlarının geliştirilmesi projesi (TEYDEP) sonlandı ve TÜBİTAK tarafından Aralık 2011’de onaylandı. Biz fabrikalarımız laboratuvarında yaptığımız deneme üretimlerinden sonra 2013 yılı ocak ayında seri üretime geçiyoruz” dedi.

“BU BİR SOSYAL SORUMLULUK ANLAYIŞI”

Çölyak hastalarının glutensiz unlu mamulleri istedikleri her yerden temin edebilmeleri için perakende satış noktalarına yönelik de çalışmalar yaptıklarını ifade eden Erbap, “Bu kapsamda hedef kitlelerinin ‘Horeca’ adını koydukları bir proje ile otel, restoran ve kafeleri de dahil ederek bu işletmelerin Çölyak hastalarına yönelik ürünler satmalarını sağlayacağız. Biz şirket olarak bu konunun öneminin farkındayız. Şirket olarak bu durumun ekonomik boyutundan ziyade, projenin hayata geçmesi bizim için sosyal sorumluluk anlayışıdır” diye konuştu.

“İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ”

Ürettikleri glutensiz unların seri üretiminin başlamasının ardından Çölyak hastalarının istedikler anda Türkiye genelinde bu unlardan internet üzerinden de satın alabileceklerini kaydeden Erbap sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda 2011 yılında bir tebliği var. Çölyak hastalığı Türkiye’de yeni tanınan bir hastalık türü. Ancak oldukça önem arz eden bir durum. Bu hastaların günlük ekmek tüketimlerini eksiksiz karşılamak gerekir. Bu alanda satışa sunulan her ürünün ambalajında Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü glutensiz ürün ibaresi olan bir uyarı konması mecburiyeti var”

ÇÖLYAK HASTALIĞI

Çölyak bağışıklık sistemine bağlı sindirim sistemini ilgilendiren bir hastalık olup, hasta kişilerde gluten (tahıl unlarından nişasta çıkarıldıktan sonra geri kalan albüminli madde) denen bir proteini içeren besinlerin alınmasından sonra kendini gösteren bir emilim bozukluğu hastalığıdır. Hastalığa buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin ince bağırsakta parçalanamaması neden olmaktadır. Hamurun kabarmasını sağlayan, gıdaların raf ömrünü uzatan, elde edilen mamülün kalitesine önemli etkisi olan bir tür proteindir. Bu nedenle glutensiz unlarla yapılan ürünler çabuk bayatlamakta, şekil verirken zorlanılmakta ve kabarması gereken bir çok unlu mamülde istenen kabarma sağlanmamaktadır. Çölyak hastalarına büyük sıkıntı yaşatan bu durum ekmeğe dayalı beslenme şekline sahip toplumumuzda çölyak hastalarının yaşam standartlarını büyük ölçüde düşürmektedir.



RY(LK/AK)