Altındaki maden ocakları nedeniyle tasman (yerleşim yerlerinin altında kömür çıkaran maden ocaklarının faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların zamanla yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binalarda meydana gelen çatlama) riski bulunan İncivez Mahallesi'nde bulunan Topkır Apartmanı'nda oturanlar, binanın duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne (AFAD) haber verdi. AFAD ekibi, 1999'da yaptırılan 22 ailenin oturduğu 6 katlı apartmanda dün akşam inceleme yaptı. Binanın zemininin bir bölümünde çökme, duvarlarında ve kolonlarında ise çatlaklar meydana geldiği saptanırken, binanın tahliyesine karar verildi.

Zonguldak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 'AFAD'ın aldığı karara göre binanın çökme tehlikesi olduğundan hemen boşaltılması gerekmektedir' şeklindeki yazılı tebligatları bina sakinlerine teslim ederek evlerinden çıkmalarını istedi. Dün akşam yapılan tebligatın ardından ailelerin bazıları evlerinden çıktı. Ailelerin bazıları yakınlarının yanına, bazıları da kamu kurumlarının misafirhanelerine yerleştirildi. Binada oturan üniversite öğrencileri ise henüz evlerinden çıkmadı.

Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Matematik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 23 yaşındaki Emre Gürpınar, evin temelinde bir tarafın kaydığını söyledi. Gürpınar, "Zaten salonda da bariz bir eğrilik var. Binada çökme tehlikesi olduğunu tahmin ediyorduk. Aileler de oturduğu için kendimizi güvende hissediyorduk. Dün akşam binayı boşaltmamız istendi. Öğrenci olduğumuz için bir de sınav zamanı o yüzden şu anda burada oturmaya devam ediyoruz" dedi.

Vali Erol Ayyıldız ise uzmanların yaptığı incelemeye göre binanın durumunun iyi olmadığını söyledi. Binanın tahliyesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Vali Ayyıldız, bölgede yer yer oluşan çökme olaylarıyla ilgili ise üniversitenin inceleme yapacağını söyledi.



DS(EE/BT)