Şanlıurfa'nın Harran İlçesi'ndeki tanınmış aşiretlerinden birinin kızı olan Yasemin Y.'nin okula gönderdiği çocuklarından H.Y., iddiaya göre belirli günlerde ailesinden habersiz gittiği internet kafenin parasını çıkarabilmek için evinin uzağındaki mahallelerde kağıt mendil satmaya başladı. 2011 yılından itibaren polis tarafından mendil sattığı gerekçesiyle 10 kez yakalanan küçük çocuk, hakkında işlem yapıldıktan sonra ailesine teslim edildi. Ancak polis, küçük çocuğu teslim ederken ifadesine başvurduğu annesi Yasemin Y. ve tarım işçisi babası Salih Y.'ye de işlem yaptı. Daha sonra Cumhuriyet Başsavcılığı anne ve baba hakkında 'Disiplin yetkisini kötüye kullanma' ve 'Çocuğa kötü davranma' suçlarından 1'er yıl hapis cezası istemiyle dava açtı.

Tutuksuz yargılanmaya başlayan karı-koca, oğullarının kendilerinden habersiz mendil sattığını iddia ederek suçlamaları kabul etmedi. Baba Salih Y. mahkemede verdiği ifadesinde, "Oğlumu mendil satması için bir yere yollamadım. Okuldan kaçarak gidip kendi başına satmış. Kesinlikle böyle bir yönlendirmem olmadı" dedi. Anne Yasemin Y. de savunmasında, "Oğlum beni hiç dinlemiyor. Kaçıp kendi başına gidiyor. Ne sattığını bile bilmiyorum, suçsuzum" diye konuştu. Ancak mahkeme Yasemin Y. ile eşi Salih Y.'yi 2'şer ay hapis cezasına çarptırdı. Ertelenmeyen ceza, paraya da çevrilmedi. Y. çiftinin temyiz ettiği karar Yargıtay tarafından onandı. Bu karar üzerine yakalanan Yasemin Y. ile Salih Y., cezalarını çekmek üzere cezaevine gönderildi.

MENDİLİ AİLE SATTIRMIYOR

Yaklaşık 40 gün hapis yatacak olan çiftin yakını Yusuf Y., küçük çocuğa mendili ailesinin sattırmadığını söyledi. Ailenin çocuklarını kendilerinin baktığını belirten Yusuf Y., "Bu insanlar çocuklarına bilerek mendil sattırmamıştır. Aksi takdirde 10 çocukları var onlara da sattırırlardı. Çocuk internet kafeye gitmek için mendil satmış. Her yakalandığında da baba oğlunu cezalandırmış. Çocuk mendil sattı diye hapis cezası olmaz" dedi.

ANNE VE BABAMIZI İSTİYORUZ

Yakınlarının yanında kalan ailenin çocukları ise anne ve babalarını istediklerini söyledi. Ailenin en büyük çocuğu 14 yaşındaki M.Y. şöyle konuştu:

"Akrabalarımızın yanında kalıyoruz. Bir şikayetimiz yok ancak anne ve babamızı istiyoruz. Küçük kardeşlerim her gün ağlıyor. Onları ikna etmekte zorlanıyoruz. Ne ben ne de diğer kardeşlerimiz mendil satmadı. Halil, internet kafeye gitmek için gizli gizli mendil satmış, yakalandığında da babam ona hep kızdı. İstemedi böyle bir şey yapmasını ama engel olamadı."



MK(OA/COŞ)