Samsun'da Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi tarafından 2 yılda yetişkinler için uygulanan robotik rehabilitasyon tedavisi 15 gün önce 4-12 yaş gurubundaki çocuklar için de uygulanmaya başladı. Yeni alınan 'Pediatrik lokomat' cihazı ile yürüyemeyen veya yürüme bozukluğu olan 12 hasta tedavi edilmeye başlandı. Beyin felci, omurilik yaralanmaları, gibi beyin hastalıkları sonucu yürüyemeyen çocukların bu cihaz ile tedavi edilebildiğin dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof.Dr. Ferhan Cantürk, şöyle dedi:

"Cihaza bağlanan çocuk cihazın komutlarıyla yürüyor. Yürüme yapılırken kaslardan beyne sinyaller giderek beynin yürüme işlemini yapan bölgesinin yürümeyi öğrenmesi sağlanıyor. Hem görsel hem duyusal olarak yürüme algısı oluşturuludğu için tedavi daha hızlı oluyor. Bu cihaz yardımıyla tedavi süresini yüzde 50 daha kısaltıyoruz." 

Çocuklar için olan bu cihazın Türkiye'de sadece iki hastanede bulunduğunu belirten Prof.Dr.Cantürk, "Normalde bu tür hastalarımıza egzersiz yaparak tedavi etmeye çalışırız. Bu cihaz yardımıyla çocuklar en doğru yürüme kalıbıyla yürümeyi öğreniyor. Gelişme çağında oldukları içinde tedavi daha kolay oluyor" diye konuştu.



YK(MS/İD)