Özel Sani Konukoğlu Hastanesi'nde görev yapan psikolog Pelin Özufacık, tatlı bir telaşla eğitimle ilgili eksiklerin tamamlanmasına çalışıldığını, yeni kıyafetler alındığını ve beklentilerin büyüdüğünü belirterek her çocuğun okul öncesi farklı endişeler taşıdığını söyledi. Özufacık, ilkokula yeni başlayacak olan çocukların yeni yaşam alanlarını biraz merak biraz da kaygıyla karşılayabileceğine dikkat çekti. Özufacık, "Çocuklar, okul dedikleri nasıl bir yerdir, annem de okula gelecek mi, oradaki çocuklar neler yapar, neden okula gidiyorum, okulda annem olmadan tuvaletimi nasıl yapacağım ve benzeri soruların yanıtlarını merak eder. Bunun için okula başlamadan bu soruların yanıtları çocuklara verilmeli ve gerekli açıklamalar yapılmalı. Kafalarında soru işareti bırakılmamalı. Aksi halde çocuk neyle karşılaşacağını bilemeyecek, yaşadığı zorluklar karşısında çözümler geliştiremeyecektir. Bu travmatik bir sürecin ya da okul fobisinin başlangıcını oluşturabilir. Böyle bir süreçle karşılaşmamak için aileler her şeyin yoluna gireceğine dair telkinde bulunmalı ve mutlaka durumu öğretmeni ile paylaşmalıdır" diye konuştu.

BÜYÜK FARK VAR

Okul öncesi eğitimin ardından birinci sınıfa başlasa da karşılaşacağı farklılığın, çocuk için oldukça büyük olduğunu vurgulayan Pelin Özufacık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Örneğin, verilen ödevleri yapmaya çalışacak, yorulacak, yapamayacak, bir an önce uyumak isteyecek. Okulda yeni tanıştığı kurallara uymakta zorlanacak, sıkılacak, eski sınıfındaki oyun, neşe dolu ortama geri dönmek isteyecektir. Bir çocuğun kendisi ile ilgili algısının mimarları önce ailesi, sonra öğretmenleridir. Bu durumlar dikkate alınarak, aileler çocuklarını okula dikkatli bir şekilde hazırlamalıdır. Unutulmamalıdır ki ilk deneyimlerin başarılı geçmesi, gelecek yaşantımız açısından oldukça önemlidir. Çocuğun yeni öğrenme dönemine girdiği için sabırlı olunması gerek. Derslerden sıkılmamaları için ders aralarına oyun zamanları koymalı, aralıksız bir saat yerine yarım saat aralıklarla çalışılmalıdır. Çocukların çalışma mekanları çok önemlidir. Çocuğun kendine ait odası var ise odasında, yoksa ev içinde bir çalışma köşesi hazırlayıp her zaman aynı yerde ders çalışılmasına özen gösterilmesinin önemlidir. Unutmayın ki, ilk deneyimlerin başarılı geçmesi, çocuğun psikolojisi ve gelişimi açısından büyük önem taşır."