İzmirliler'in çok sevdiği, Ege Denizi'nin ve Körfez'in en meşhur balıklarından biri olan çipuranın, 2 bin yıl önce burada yaşayan Romalılar'ın da gözdesi olduğu ortaya çıktı. Agora'da balık ticaretin yapıldığı, bir bölümü ziyarete açılacak bazilikanın duvarlarına çizilen çipura ve deniz ticaretini anlatan gemi resimlerinden anlaşılıyor. Hatta o dönümde halktan gelen şikayetler üzerine, kokmuş balık satanların, dönemin zabıtası olanak bilinen Aganomus (denetçiler) tarafından denetlendiği biliniyor.

Antik Smyrna Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, tarihi kenti kazdıkça daha çok büyük süprizlerle karşılaşılacağını söyledi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Bu sürprizlerin başında bugüne kadar hiç ziyarete açılmayan bazilika geliyor. Duvarlarında o dönemdeki balık ticaretini anlatan çipura ve gemi, gladyatör ve tanrıya dilekler dileyenlerin resimleri ilgi ile izlenecek" dedi. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, yapılan çalışmalarda içine girilebilen iki tane su kanalı tespit ettiklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Agora'ya ulaşan suyun aktığı kanalların yan kollarındaki kanallar ile dağıtım yapıldığını gördük. Roma döneminde açılan ve merdivenle inilen bu su kanallarının, Bizans döneminde ise iptal edildiği düşünülüyor. Şu anda ortaya çıkardığımız kanalların, çökme izlerini takip ettiğimizde, uzantısını devam ettiğini görüyoruz. Yapacağımız çalışmalarla buralara kadar ulaşıp, kanalların restorasyonuna başlayacağız" diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, Agora'ya suyun kanallarla Kadifekale'deki çok sayıda pınardan geldiğini anlattı. Yrd. Doç. Dr. Ersoy, "Bölgede zaten heyelan ve kayma sebeplerinin başında bu pınarlardan akan sular geliyor. Bu su Osmanlı döneminde kullanılmaya devam edilmiş, bölgede çok sayıda üzeri kapatılmış kuyu ve tulumba var. Agora'da yapılacak çevre düzenmesi çalışması, ışıklandırma ve yürüş parkurları plan ve projesinin önlerine geldiğini belirten Ersoy "Son şekli verdikten sonra bu planı kurul onayına gidecek. Agora'ya turistlerin yürüyebileceği, gezebileceği ikinci bir yürüyüş parkuru yapacağız. Gelecek 3 yıl içinde yeni alanlar kazanılacak ve Agora İzmir'in gururu olmaya devam edecek. Ekonomik destek geldikçe nitelik de artaracak. Şu anda İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve Total firmasının destekleri var" dedi.



MO(AÖ/BT)