Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ürünün satışı sırasında bedel üzerinden prim borçlarına yönelik yapılan kesintilerin yüzde 5’e çıkarılmasını esas alan ve 6 Mart tarihli karar, SGK Yönetim Kurulu’ndan çıkan yeni kararla revize edildi ve prim kesinti oranlarının yeniden yüzde 1’e düşürüldüğü açıklandı. Karar üreticilerde sevinç yarattı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haksızlığın giderildiğini belirtti. Bayraktar, "Çiftçilerin borçlu olup olmadığına bakılmaksızın sattıkları üründen yüzde 5 gibi yüksek bir tevkifat yapılması, pek çok üreticimizi mağdur etmişti. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi için konuyu SGK Yönetim Kurulu gündemine taşıdık. SGK Yönetim Kurulu, çiftçilerin sattıkları ürün bedelleri üzerinden prim borçlarına istinaden yüzde 5’e kadar yapılan tevkifat oranını yeniden yüzde 1’e düşürdü" bilgisini verdi.

ÜRETİCİYE BAŞVURU ÇAĞRISI

Bayraktar, mevzuatta da değişiklik yapıldığını aktardı. Bayraktar, "Prim borcu olmayan çiftçilerimiz SGK İl Müdürlükleri’nden borcu olmadığına, muafiyet kapsamına girenler de buna ilişkin belge getirirlerse tevkifat yapılmayacak. Şayet çiftçilerin, prim borçları yüzde 1’den az ise yüzde 1 değil, çiftçinin borcu kadar tevkifat yapılacak. O yüzden üreticilerimiz başvurularını yapsınlar" dedi.