Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından 'Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm' konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan CHP Parti Meclisi Üyesi Murat Karayalçın kentsel dönüşüm projelerine toptancı bir şekilde yaklaşılamayacağını belirterek, her projenin ayrı ayrı ele alınması gerektiğini kaydetti. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı çalışmaları da anlatan Karayalçın, "Kentsel dönüşüm projelerinden çıkarılması gereken dersleri anlatacağım. Bu projelere toptancı gibi yaklaşılmaması gerekir. Her projenin insanlar için ayrı yapılması şart. Dikmen'deki uygulamanın Portakal Çiçeği Vadisi ile bir ilişkisi olamaz. Portakal Çiçeği Vadisi Projesi'nin bir diğeriyle ilgisi olamaz. Yasalar çıkararak, genel olarak toptancı bir yaklaşım uygulanmasının doğru olmadığı düşüncesindeyim" dedi.

'KENTLEŞMENİN YASASI İMAR PLANLARIDIR'

Her projenin kendi planı, imar planı ve yapılabilirlik projesi olduğunu belirten Karayalçın, "Projeler için yasa sözcüğünü kullanacaksak, onların yasası, projelerin yasası imar planlarıdır. Türkiye genelinde, kentleşmenin yeni bir aşamaya geldiğini görüyorum, buna inanıyorum. Başlangıç olarak 1950'yı alırsak, 62 yılı göz önüne alırsak, kent kuralları olmayan, estetiği olmayan rant mantığıyla hoyratça diyebileceğimiz, kentleşmeye tanık olduk. Türkiye'yi tahrip ettik. Şimdi yapılan yanlışlıklardan kurtulmanın zamanı geldi. Yeni bir döneme giriyoruz. 21'inci yüzyılın ilk yıllarının bir fırsat olacağını düşünüyorum. Yeni bir kentleşme süreci başlatacağız. Bugüne kadar yaptığımız yanlışlıklardan kurtulacağız. Eğer bu yanlışlıklardan ders çıkararak kentleşme süreci işletebilirsek, bu cennet vatanda herkesi etkileyecek, mutlulukla yaşamlarını sürdürecek mekanlar yaratırız. Ancak yanlışlardan ders çıkarmadığımız takdirde, yanlışların daha da artmasının önüne geçemeyiz" diye konuştu.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Nazım Biçer, kentsel dönüşüm projelerinin rantsal dönüşüm halini alacağını ileri sürdü. Adana Sanayi Odası Başkanı Sadi Sürenkök de yeni Büyükşehir Belediye Yasası'nın oldubittiye getirildiğini öne sürerek, yasayla ilgili referandum yapılması gerektiğini söyledi.

Çukurova Belediye Başkanı CHP'li Yıldıray Arıkan ise yeni Büyükşehir Belediye Yasası'nı demokratikleşme açısından doğru bulmadığını belirterek, genel idarenin bütçesinden tüm belediyelerin yararlanması gerektiğini vurguladı.



CK(OA/CK)