Büyükşehir Belediyesi’nde yolsuzluk iddiasıyla 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşmasını takip etmek için Kayseri’ye gelen CHP'li Kart, parti binasında  CHP Kayseri milletvekili Şevki Kulkuloğlu ve il başkanı Ayhan Gülsoy'la birlikte basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ı eleştiren Kart, başvuruları üzerine Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü’nde çalışan bazı kişilerle ilgili, irtikap, rüşvet ve görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla ilgili 16 sayfalık iddianame ardından 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldığını anlattı. Kart, "Böyle bir dava karşısında Başbakan ne diyecek acaba? Başbakan, 'Ey Kılıçdaroğlu yine çaktın. Savcılığa yaptığınız başvuruların hepsi reddedildi’ demişti. Benzeri konuşmayı Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da yapmıştı. Başvurularımız reddedildi de bu dava ne peki?" diye konuştu. 

Belediyedeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili kovuşturma ve soruşturmanın engellendiğini, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin ise denetim görevini yerine getirmediğini de öne süren milletvekili Atilla Kart, şöyle devam etti:

"’Şahıslarla kavgamız yok. Doğruların, hırsızlık, yoksullukların peşindeyiz. Benzeri olaylar AKP’nin hakim olduğu belediyelerin çoğunda var. Kayseri’de üst düzey yöneticilerin hakkında Valiliğin soruşturma açılmasına izin vermediğini görüyoruz. Peki nereye kadar gizleyeceksiniz? Gizlemeye neden gerek duyuyorsunuz? Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve Bakanlarına yalan söylemek yakışmaz. Yalan söylememeliler."

CUMHURBAŞKANI MÜDRİK DEĞİL

Ordu Aybastı İlçesi'nin AK Parti'li Belediye Başkanı'nın rüşvet kaseti olmasına karşın halen görevinin başında olduğunu ve işlem yapılmadığını ancak, CHP’li İzmir Büyükşehir belediyesinin 50 müfettişle sürekli denetlendiğini iddia eden CHP’li Atilla Kart, şöyle sürdürdü:

"Başbakan hala neden duruyor bu suçlamalara rağmen. İdari önemleri neden uygulamaya koymazlar, neden açığa almıyorlar? Cumhurbaşkanının bu iddialardan sonra ne diyecek merak ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı, bu olaya hangi gerekçeyle müdahale ettiniz, kefil oldunuz. O ilişkilerin içinde miydiniz? Bu iddianame ve dava karşısında ne diyorsunuz? Kamuoyu önünde açıklama bekliyoruz. Cumhurbaşkanlığı makamına duyduğumuz saygı nedeniyle başka şeyler söylemeye dilim varmıyor."

CHP’li milletvekili Atilla Kart, gazetecilerin "Başbakan, grup toplantısında CHP’nin Kuran’a karşı olduğunu söyledi? Nasıl değerlendireceksiniz" sorusu üzerine "Kuran'a karşı olduğumuzu söylemek kimsenin haddi değil. Kimin ne kadar inanıp inanmadığını başbakan tayin edemez. Bu şirk koşmak değil midir? Bunu tartışmaya bile giremezler. Başbakan’a Deniz fenerinden gelen paralar kimilerinin gemisine, evine, atına katına gitti. Başbakana sorduğumuzda ‘Hesabını ahrette veririz’ diyor. Rejimin adı demokrasiyse önce burada verecek. Ahrette hepimiz hesap vereceğiz. Son zamanlarda inançlar üzerinden bölücülük yapılmaktadır. İnanç üzerinden nefret söylemlerini tırmandırılmaktadır. Bu da Başbakan eliyle yapılıyor" karşılığını verdi.

Kart, anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’la ilgili sorular üzerine Kılıç'ın, önce yabancı büyükelçilere gizli dava dosyalarını neden götürdüğünü açıklamasını isterken, "Onun hesabını versin. Bunu yapmadan hiçbir şekilde kendisini ciddi almam. Kendisi hakkında ‘Vakar ve onuruyla bağdaşmayan davranış’ nedeniyle dava açtık. Anayasa Mahkemesi genel kurulu soruşturmaya gerek duymadı’’ diye yanıtladı. Atilla Kart, Kayseri’deki davanın takipçisi olacağını ve 12 Haziran’daki duruşmaya da geleceğini belirterek "’Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’den endişesi yoksa yargıyı engellememesini müdahale etmemesini bekliyoruz" dedi.



DÖ(OE/İD)