CHP, Suriye'deki olayların ekonomik ve sosyal yaşamına etkilerini belirlemek ve alınması gereken önlemleri belirlemek için Mardin, Gaziantep, Adana, Şanlıurfa, Şırnak, Hatay, Mersin, Kilis, Kahramanmaraş ve Osmaniye'yi ziyaret edecek. Sınır bölgesinde yer alan illerde temaslarda bulunacak CHP heyeti, elde ettikleri  sonuçları bir rapor halinde CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na sunacak. Program kapsamında CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, Niğde Milletvekili Doğan Şafak, bir heyetle incelemelerde bulunmak üzere Mardin'e geldi. Önce parti teşkilatını ziyaret eden heyet, İl Başkanı Mehmet Kılıçarslan, Merkez İlçe Başkanı Hıdır İnal ve partililer tarafından karşılandı.

Parti binasında konuşan Millevekili Hülya Güven, Suriye sınırda sadece ekonomik gelişmeleri değil olayları aynı zamanda sosyal açıdan da değerlendireceklerini söyledi. Güven, 3 ay önce Suriye'ye gezi yaptığını belirterek, şöyle dedi:

"Suriye'de yaşayanlar 'Bizim sorunumuz yok' diyor. Hakikaten onun içim bizim Suriye'nin içişlerine karışmamız gibi bir durumun olmaması lazım. Bizde nasıl PKK sorunu varsa, onlar da muhakkak bazı sorunlar olacaktır. Mesela bizde PKK sorunu var. Askerlerimiz şehit oluyor. Her iki taraftan da şehitlerimiz oluyor. Bunun için başka bir ülkenin gelip bizim içişlerimize müdahale etmesi doğru mu? Değil tabii ki bunun için de bizim Suriye'ye doğrudan müdahale etmemiz doğru değil."

Güven, Suriye ve Türkiye arasında hem Müslümanların hem de Süryanilerin kendi bayramlarında geçişler yaptıklarını ancak sınır kapılarının kapanması üzerine idari mektupla Suriye'ye gitmek isteyenlerin önünün kesildiğini hem de Noel'de Türkiye'ye gelmeye hazırlanan 2 bine yakın Süryani'nin gelemediğini ifade etti. Güven, Türkiye'deki Suriyeli gelinlerin trajedisini gündeme getireceklerini belirterek, şöyle dedi:

"Yapacağımız inceleme ve ziyaretlerde Suriye'de yaşanan olayların Mardin'e olan ekonomik ve sosyal etkilerini ayrıntılarıyla araştıracağız. Bu ziyaretin Suriye sorununun ekonomik ve sosyal yaşamına olan etkileriyle beraber bölgedeki sosyal hayatı, iş hayatını, yatırım koşullarını, çalışma koşullarını yerinde incelenmesi açısından son derece önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum. Heyet olarak bölgedeki esnaf, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum örgütleri, yerel yönetim, yatırımcıı ve vatandaşlarımızı ziyaret ederek, onların sorunlarını dinleyeceğiz. Onların sorunlara bakışını, taleplerini dinleyeceğiz. Onların sorunlarına çözüm bulmak için buradayız. Kapı kapı dolaşıp Mardinliler'in sorunlarını dinleyeceğiz ve sorunlarının çözüme kavuşturulması için CHP grubu olarak konuyu TBMM gündemine getireceğiz."

CHP'li Doğan Şafak, Suriye'de yaşanan olayların Mardin'de ekonomik ve sosyal yaşamına olan etkilerinin belirlenmesi ve alınması gereken önlemlerin tespiti için Mardin'e geldiklerini söyledi. Şafak, Mardin'de işadamları ve esnaf ile görüşeceklerini sonuçları bir rapor halinde genel merkeze ileteceklerini söyledi.

Şafak, Arap Birliği'nin Amerikan'ın da desteği ile Suriye hakkında birtakım kararlar aldığını ve yaptırımlarda bulunduğunu ileri sürdü. Şafak, şöyle  devam etti:

"AKP'nin bu kararları desteklemesi, Başbakan'ın, Suriye'yi tehdit etmesi ve iç işlerine müdahalesi Esad yanlılarını kızdırmıştır. AKP'nin uyguladığı yanlış dış politikaları yüzünden, Suriyeliler yaşananlardan ülkemizi sorumlu tutmuşlardır. AKP'nin yanlış politikası neticesinde her iki ülke arasındaki ilişkiler zedelenmiş, durum çıkmaza sürüklenmiştir. AKP Hükümetinin tutarsız dış politika anlayışını, zaman tünelinde geriye dönüş yaptığımızda rahatlıkla görebiliriz. Suriye'de yaşanan olaylar öncesinde, Başbakan, Suriye Devlet Başkanı ile kol kola gazetelere boy boy fotoğraflar veriyordu. Suriye ile yaşanan tüm olayların tek sorumlusu Başbakan ve Hükümetinin uyguladığı tutarsız dış politika anlayışıdır."

SINIRDAN GEÇİŞLER 60 BİNDEN 3 BİNE DÜŞTÜ

Milletvekili Şafat, yaşananlar sonucunda, Suriye ile olan ekonomik ve siyasi ilişkilerimizin ciddi biçimde zarar gördüğünü söyleyerek, şöyle dedi:

"Temmuz ayından itibaren Suriye ile yapılan ticaretimiz yüzde 20 azalırken, transit ticaret tehlikeye girmiş, bavul ticareti durma noktasına gelmiş ve bölge halkı, esnaf, sanayici ve ihracatçı büyük sıkıntı içine girmiştir. Çıkan olaylar öncesi Suriye'den Türkiye'ye günlük 60 bin kişi girerken, yaşanan olaylardan sonra, bu rakam 3 bin kişiye inmiştir. Suriye ile sınır ticareti yapan Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Hatay illerimizde ticaret durma noktasına gelmiş, bavul ticareti yapan binlerce vatandaşımız mağdur olmuştur. Suriye'de ciddi pazara sahip olan narenciye ve tarım ürünlerimiz uygulanan ambargo yüzünden ihraç edilememiş bu da çiftçimiz ve üreticimize olumsuz olarak yansımış, zor günler geçirmelerine sebep olmuştur. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Suriye'ye yapılan ihracat 2010'un ilk 10 ayına göre, yaşanan gerginlik sonucunda 2011 yılında, 20 milyon dolar civarında düşüş göstermiştir. Suriye'ye ambargo, nakliyeciler açısından da büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Ortadoğu bölgesine yapılan ticarette Türk taşımacılık şirketleri Mersin Limanı'ndan Nusaybin'e (Mardin) aktarma yapıyordu. Uygulanan ambargodan dolayı Nusaybin tarafı kapanınca, Mersin'deki hatta kapanmıştır. Irak tarafında, Türk taşımacılık şirketleri için maddi külfet getiren sigorta sorunları var olduğu için Suriye Türk taşımacılığı açısından önem teşkil etmekteydi."

CHP'liler milletvekillerinden Kızıltepe İlçesi'nde 35 yıldan beri kapalı durumda olan Şenyurt Sınır Kapısı'nın açılmasını istedi.



NG(GG/İD)