Sebil Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin inşaatına başladığı 22 megawatt güce sahip olacak Sebil Regülatör ve HES ile doğa katliamı yapıldığını belirten Milletvekili Vahap Seçer, verdiği soru önergesini yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun sadece ÇED sürecine dikkat çektiğini kaydetti. Soru önergesine konu olan pek çok sorunun Bakan Eroğlu tarafından görmezden gelindiğini ve açıklamalarının tatmin edici olmaktan uzak olduğunu vurgulayan Seçer, "Cehennemdere'de yaşananlara adında 'orman' ve 'su' olan bakanlık kayıtsız kalamaz. Cehennemdere'de Türkiye'nin en özel endemik türlerinin yaşadığı bir bölgedir. Bu bölgeye yapılacak HES'e verilen ÇED, tüm doğa severleri çok üzmüştür. Orada üretilecek olan enerji de ihtiyacı karşılamaktan uzaktır. Ayrıca, katledilen doğayı geri getiremeyecektir. Doğal yaşam ortadan kaldırılırken ses çıkarmayanlar, gelecek hakkında da söz sahibi olamazlar. Konuyu yeniden Meclis gündemine taşıyacağım"dedi.

Seçer, Cehennemdere adının aksine cennetten bir köşe olduğunu belirterek çevrecileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

CEHENNEMDERE'DE ENDEMİK BİTKİ VE HAYVAN TÜRLERİ

1500 rakımlı Dümbelek Yaylası'nı da içine alan vadi, mikro-klima özelliğiyle gen havuzu oluşturan Cehennemdere Irmağı havzasında 105 familyaya ait 428'i endemik bin 786 adet bitki türü yetişiyor. Bern Sözleşmesi Appendix-I'de Kesin Koruma Altındaki Flora Türleri arasında gösterilen orkide, havacıva, mercanköşkü, muhabbet çiçeği ve siklamen Cehennemdere'nin nadide türleri arasında yer alıyor. Cehennemdere, nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Yaban keçisi Capra Aegagrus, Toros kertenkelesi, Bolkar engereği, sarı yılan, Türk lekeli semenderi, alaca ağaçkakan, Türk avurtlağı, kulaklı toygar bu vadide yaşıyor. Akarsuda ise Adana inci balığı, siraz balığı, doktor balık, yılan balığı, kırmızı benekli alabalık, su samurları bulunuyor.