Başbakan Yardımcı Bülent Arınç'ın dün Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamalara CHP'li Faruk Loğoğlu yazılı bir açıklama ile yanıt verdi. AK Parti'nin Suriye konusunda artık köşeye sıkıştığını ve çıkmaza girdiğini iddia eden Loğoğlu, hükümetin Suriye politikasının iflas ettiğini savundu. Loğoğlu, AK Parti’nin CHP’ye saldırarak bunu gözlerden gizlemeye çalıştığını öne sürdü. Loğoğlu şöyle devam etti:

"Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’ın dünkü Bakanlar Kurulu toplantısından sonra, Suriye’de şiddetin 15-16 aydır devam ettiğini, katliamlar yapıldığını belirterek, 'Acaba bu olaylardan Sayın Kılıçdaroğlu'nun haberi yok mudur? Kılıçdaroğlu'nun ağzından bir insan olarak en azından, bırakın siyasetçi olmayı, bu yaşanan gaddarlığa karşı, Suriye yönetimiyle arası ne kadar iyi olursa olsun, CHP kitlesini temsilen, bunu kınayacak, lanetleyecek bir söz duymak için çok mu beklenecektir? Niçin acaba böyle bir kınamayı CHP Genel Başkanı yapmamaktadır?' diye sorduğu basında yer almıştır. Bu sözleri siyasi kimliğiyle tutarlı olsa bile insan olarak Arınç’a yakışmamıştır. Çünkü Kılıçdaroğlu ve CHP’nin Suriye’deki şiddet olayları karşısında sessiz kaldığı iddiası külliyen gerçek dışıdır, doğru değildir. Sayın Arınç’ın, eğer biraz gazete okuyor ve televizyon izliyorsa, CHP’nin Suriye’deki şiddet olaylarını her defasında kınadığını ve karşı çıktığını, Partimizin karışıklıkların başladığı ilk günden itibaren Suriye halkının yanında yer aldığını, sosyal demokrat yapısıyla halka rağmen bir rejim tutkusu olmadığını, olamayacağını bilmesi gerekir. O halde Arınç’ın kamuoyumuzu bilerek yanıltmaya ve yönlendirmeye yeltenmekte olduğu düşünmemiz gerekmektedir."

Suriye’deki çatışmalar ve can kayıplarının derinleşerek artmasında, AK Parti'nin izlediği yanlış, taraflı politika ve yaklaşımların etkisini olduğunu öne süren Loğoğlu, yaşananlardan ciddi ölçüde AK Parti'nin sorumlu olduğunu savundu.

"AKP ŞİDDETİ TIRMANDIRIYOR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

"Gürleyip eserek, katliam olaylarından sonra da sahte gözyaşları dökerek bu sorumluluktan kurtulmaları elbette mümkün değildir. AKP hükümeti mesnetsiz ve anlamsız suçlamalarla ana muhalefet partisine yüklenerek kendi hatalarının üstünü asla örtemeyecektir. CHP buna izin vermeyecektir. Acıları paylaşmak, kınamak yeri geldiğinde yapılır ancak bu dış politika yerine geçemez. AKP, Suriye halkının durumunu hiç umursamadan baskıcı rejimle iç içe yakın ilişkiler içindeyken bile, CHP, Suriye halkının demokrasi, özgürlük, onurlu ve güvenli yaşam istek ve beklentilerinin yanında yer almıştır. AKP, çözümden, barıştan yana olması ve şiddeti durdurmak için çaba göstermesi gerekirken, tam aksine Suriye’deki çatışmalarda taraf tutmakta ve şiddeti artırıcı ve tırmandırıcı bir tutum izlemeye devam etmektedir. AKP’nin bu tutumu ulusal güvenliğimizi tehdit eder hale gelmiş, iki ülke arasında daha önce hiç yaşanmayan olaylar meydana gelmeye başlamıştır."

"AKP DÜŞEN UÇAĞIMIZLA UĞRAŞACAĞINA CHP İLE UĞRAŞIYOR"

Loğoğlu, AK Parti'nin CHP'yi hedef alan Suriye konusundaki suçlamalarının tekrarlamasında Suriye tarafından düşürülen Türk uçağının olduğunu iddia ederek şöyle devam etti:

"Arınç’ın bu kez, AKP’nin ana muhalefet partisi CHP’yi hedef alan Suriye konusundaki akıl dışı, çarpıtmalara dayanan ve gayri-ciddi suçlamalarını yüksek dozda tekrarlamasının önemli bir güncel nedeni daha vardır: Suriye tarafından düşürülen uçağımız. AKP, bu konudaki her türlü makul sınırı aşmış bulunan beceriksizlerini örtmek için, halkımızın insani hislerini CHP üzerinden istismar etmeye çalışmakta ve karalamalara dayalı çirkin bir siyaset izlemektedir. Uçağımız düşmüştür. İki pilotumuz şehit olmuştur. Olay, üzerinden üç hafta geçmiş olduğu halde, hala aydınlatılamamıştır. Olaya ciddi ve tutarlı bir tepki gösterilememiş, göstermelik birkaç diplomatik girişimden dahi kayda değer bir sonuç alınamamıştır. Konuyla ilgili her açıklama bir öncekiyle çelişmekte, her kafadan farklı bir ses çıkmaktadır. Hatta ana muhalefet partisine en yetkili ağızlarca verilen bilgilerin dahi eksik olduğu anlaşılmıştır. ABD ve Rusya’nın olayla ilgili ellerindeki tüm bilgileri Türkiye’ye ilettikleri yönündeki açıklamalarına rağmen, AKP hükümeti kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğunu hala yerine getirmemiştir. Halkımızın resmi makamlara olan güveni sarsılmış, daima güvenilir olarak algılanan askeri makamlarımızın itibarı da maalesef zarar görmüştür. Uluslar arası planda artık alay konusu yapılan bir Türkiye vardır. AKP Hükümeti nerededir? AKP, bu işlerle uğraşacağına CHP’yle uğraşmaktadır."

"HÜKÜMET İLE İŞBİRLİĞİNE BELLİ ŞARTLARDA HAZIRIZ"

Loğoğlu'nun yaptığı yazılı açıklama şöyle son buldu:

"AKP’nin gündem saptırarak sorumluluklarından kaçma yöntemini artık halkımız kanıksamış ve bu basit oyunlardan bıkmıştır. Bu nedenle şimdi kardeş Suriye halkının acılarının arkasına sığınarak, düşen uçağımızı unutturma çabaları da sonuçsuz kalacaktır. AKP’nin bu insanlığa sığmayan, insanlık acılarını siyasi istismar konusu ve dış müdahale bahanesi yapan tutumunu şiddetle kınıyoruz. Sudan ve Irak’taki misli insanlık acıları karşısından hala sessizlik ve kayıtsızlığını koruyan ve hatta Sudan’la askeri işbirliği anlaşması imzalayan AKP’nin, Suriye’de insan onuru ve haklarını sözde sahiplenmesini ve Suriye’ye demokrasi dersi vermeye kalkışmasını samimi ve inandırıcı bulmuyoruz. Suriye’deki şiddetin ve ihtilafın sona erdirilmesi için, bir insanlık görevi olduğu anlayışından hareket ederek, CHP olarak AKP’ye yol göstermeye ve yanlışlarından vazgeçerek doğru bir politika izlemek istemesi kaydıyla Suriye konusunda Hükümetle işbirliği yapmaya hazır olduğumuzu da bu vesileyle vurgulamak isterim."



BY(SS)