CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, Denizli İl Örgütü’nde Kurban Bayramı’nın ikinci günü partililerle bayramlaştı. Daha sonra basın toplantısı yapan Keskin, Ankara’da Cumhuriyet Bayramı kutlamasının yasaklanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Keskin, her toplumun önemli simge günlerinin olduğunu belirtti. Toplumların bu günleri kutlayarak nasıl kazanıldığını taze tuttuklarını ve gelecek nesillerin sahip çıkmasını sağladığını anlatan Keskin şunları söyledi:

"19 Mayıs, 30 Ağustos, 23 Nisan ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Türkiye açısından ulusal simge günlerimizdir. Türkiye’de toplumu dönüştürerek kendi amaçlarına yönelik yaşam biçimini hayata geçirmeye çalışan siyasi iktidar, simge günleri insanların belleğinden silerek, kendi amacına ulaşmanın çabası içerisindedir. Sistemden her gün bir tuğla çekip, ana sütunlarını devirerek Türkiye’de siyasi İslam anlayışına uygun bir yaşam biçimini hayata aktarmanın sevdası içindedir."

'YAPAY GEREKÇELERLE YASAKLANIYOR

Simge günlerin kutlanmasının yapay gerekçelerle yasaklandığını ileri süren Keskin konuşmasını şöyle sürdürdü:

"30 Ağustos Zafer Bayramı, geride kalan zaman dilimi içinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Deprem ve terör bahanesiyle kutlamaları yasaklanmıştır. Sanki Cumhuriyet güle oynaya çok mutlu ortamda kuruldu. Siyasi iktidar, önümüzdeki Cumhuriyet Bayramı kutlamasını engelleme çabası içindedir. Bir taraftan Başbakan sorunu valilerin üzerine atarken, öbür taraftan iktidarın elinde kalan valilere talimat vererek, Türkiye çapında cumhuriyetin halkın iştirakiyle kutlamasını engellemek gayretleri koymaktadır. Yönetmelik çıkararak siyasi partilerin bu simge günlerde etkin rol almaları engellenmiştir. 19 Mayıs kapalı noktaya çekilmiştir. 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı için siyasi partilerin kutlamasını engelleyici düzenlemeler yapılmıştır. Ankara’da yaşanan gerilim de, siyasi iktidarın bu konuda hukuksuz yaklaşımından kaynaklanmıştır."

VALİ MÜFREZE KOLU

Keskin, herkesin ve her kurumun böylesine simge günleri izin almadan kutlayabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Ama maalesef Ankara Valisi bu konuda işgüzarlık yaparak, siyasi iktidarın müfreze kolu görevine soyunarak, cumhuriyetin halkın iştirakiyle kutlanmasını engelleyici yaklaşım sergilemiştir. CHP olarak Cumhuriyetin kutlanmasını engelleyici yaklaşımların karşısında ödememizin gereken diyet varsa öderiz. 29 Ekim saat 11.00’de eski meclisin önünde kutlamalara katılacağız. Bu sırada siyasin iktidarı buyrukları ve talimatları doğrultusunda kutlamaları engelleyebilecek olan güvenlik güçleri bize karşı eğer olumsuz bir tavır sergilerse, her türlü zorlu aşarak göğüs gererek Cumhuriyet’i anlamına uygun şekilde kutlayacağız. Cumhuriyet’i kutlamak ne zaman yasak oldu? Güvenlik güçlerine teslim olmayacağız. Başbakan koltuğuna Cumhuriyet nedeniyle oturuyor. Cumhuriyet’in sağladığı imkanlarla koltuğa oturan zatı muhteremin, Cumhuriyet’in kutlanmasını engellemeye hakkı yoktur. Umuyorum diliyorum. Polise emir veren kişiler bu konudaki kararlılığımızı iyi algılar ve kimse rahatsız olmadan güzellikler paylaşarak bayram kutlanır." 



RÇ(İÖ/COŞ)