CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özgün Utku, AK Parti'nin kadını yok saydığını öne sürdi. Kadını sadece evde oturan, kocasına yemek yapan, itaat eden ve çocuk doğuran bir nesne gibi gören zihniyetin Meclis çatısı altında kabul edilemez bir eyleme imza attığını belirten Utku, "Her gün kadınların öldürüldüğü, tacizin, tecavüzün, ensestin arttığı, çocuk gelinlerin çoğaldığı AKP iktidarında, kadın milletvekilimizin hak arama ve fikrini belirtme mücadelesi meclis çatısı altında başka bir şiddet biçimine dönüşüyor. Evet utanmalısınız, evet yüzünüz de kızarmalı! Utancınız, kadını yok saydığınız için, cinsiyetçi olduğunuz için, kadını toplumsal yaşamın dışına iten zihniyetinizden dolayı olmalı. Utandığınızı ifade ederken söylediğiniz sözlerin bırakacağı etkinin bir utanç yarattığının farkında bile değilsiniz. Kullandığınız dil ve cinsiyetçi söyleminiz ile bu utancı arttırıyorsunuz" dedi.

"NAZLIAKA İLE ONUR DUYUYORUZ"

Utku, kadınlar evde, sokakta, işte şiddetin her türlüsüyle karşı karşıya kalırken, bu alanlara Meclis'in de eklendiğini dile getirerek, "Meclis çatısı altında çözüm bulunması gereken sorunlara yanıt arayacağınıza konuyu yine kadın bedenine getiriyorsunuz. Konuşulan konu bütçe ile ilgiliydi değil mi? Söyleyecek sözünüz yoksa her zaman yaptığınız gibi kadın, beden, organ, cinsiyet gibi vurgular ile toplumsal cinsiyet eşitsizliğine güç veriyorsunuz. Soruyoruz! Yüce Meclis'in cinsiyeti var mıdır? Size ne milletvekilimizin evli, çocuklu bir kadın olmasından? CHP Kadın Kolları olarak milletvekilimiz Aylin Nazlıaka ile onur duyuyoruz" dedi.

UÇKUR KELİMESİNDEN UTANIYORUM

Vajina kelimesini tıbbi bir terim olduğu ve üreme organı olduğunu söyleyen Parti Meclisi Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi de, "Arınç ve Nazlıaka arasında bu sürtüşmenin nedeni sezaryen ile ilgili kararın verilmesi ile başlamıştı. AKP başımızdan vajinamıza kadar her şey ile ilgilendiği için milletvekilimiz Nazlıaka `vajina bekçileri' diye bir söz sarf etti. Arınç vajina kelimesinden utandığını söylüyor. Bu tıbbi bir terimdir. Vajina, rahim ve yumurtalık kadının üreme organıdır. Arınç da bu utandığı kelimeden hayat bulmuştur. Aslında kendileri ve hemcinsleri bu organ üzerinden küfürler kullanmaktadırlar. Ben, Arınç tarafından kullanılan uçkur sözünden utanıyorum" dedi.

AK PARTİ'Lİ KADINLARDAN DESTEK İSTEDİ

CHP Parti Meclisi Üyesi Seniye Nazik Işık, bu konuya AK Parti'li kadın milletvekillerinin de sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Biz CHP'den 3, AKP'den ise 2 kadın milletvekili olan bir şehiriz. Kadınların meclis çatısı altında nerede nasıl davranacağı ile ilgili Bülent Arınç gibi aklı fikri başka yerlerde kalmış kişilerden ders alma ihtiyacı olmadığı için sıkıntı duyuyoruz. İzmir medeni bir şehirdir. İzmirli olarak böyle bir tutumdan sıkıntı duyuyoruz. Kadınların nasıl davranacağını erkeklerin belirlemesi artık bitti. Meclis çatısı altında eşit milletvekilleriyiz. Arınç'ın tutumumdan dolayı biz utanıyoruz. Ayrıca nasıl davranacağımızı kendisine soracak değiliz. AKP'li kadın milletvekilleri bu konuya sessiz kalmamalıdır. Nazlıaka'nın konuya ilişkin bir dava süreci vardır. Biz de bu dava sürecini ve konuyu yakından izleyeceğiz."

ARINÇ NE DEMİŞTİ?

TBMM'de bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir kadın milletvekilinin kürtaj tartışmaları sırasında `vajina' kelimesini kullanmasından utandığını söylemişti. Arınç, CHP'li Aylin Nazlıaka'ya, "Kürtaj meselesi konuşulurken siz öyle bir söz sarfettiniz ki benim yüzüm kıpkırmızı oldu. Evli bir bayan, çocuğu olan milletvekili kendisi ile ilgili bir organını nasıl böyle açıkça konuşabilir" demişti.



ED (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)