Etkinlik öncesi Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve CHP İl Başkanı Enver Kiraz ile birlikte İsmet İnönü’nün Malatya Sancaktar mezarlığında bulunan babası Reşit bey ile Kurtuluş Savaşı sırasında vefat eden oğlu İzzet'in mezarlarını ziyaret eden Muharrem İnce, burada dua ettikten sonra Atatürk Spor Salonuna geçti.

ASIL DERDİ ATATÜRK

Partililerin yoğun ilgi gösterdiği İsmet İnönü’yü anma etkinliğinde konuşma yapan Muharrem İnce, Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Erdoğan’ın İsmet İnönü’yü Hitlere benzettiğini hatırlatan İnce, “İsmet Paşa üzerinde bir tarih sorgulaması yapılıyor. Kendine göre bir tarih yaratma çalışmasına girmiş. Neden sürekli İsmet Paşa’ya laf ediyor. Neden biliyor musunuz? Şimdilik Atatürk’e laf edemediği için İsmet Paşa’ya ediyor, asıl derdi Atatürk” diye konuştu.

İnce, Başbakan Erdoğan’a karşı eleştirilerini sürdürerek, “Ey Recep Erdoğan, faşist dediğin İsmet Paşa, genel başkan iken istemediği genel sekreteri ile çok uzun zaman görev yaptı ve ona rağmen görevden almadı. Sana rağmen aday olabilecek bir tane il başkanı var mı? sen kim İsmet Paşa’ya demokrasi öğretmek kim?” dedi.

ÇOK PARTİLİ SİYASETİ İNÖNÜ'YE BORÇLUYUZ

İsmet İnönü’nün ülkeye kazanımlarını anlatan İnce, onun sayesinde çok partili döneme geçildiğini ve bu sayede bugün Mecliste yer aldığını belirtti. İnce, şu an Türkiye’de çok partili siyasetin olmasının İsmet İnönü’ye borçlu olunduğunu ifade etti. İnce, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu ülkede kayıkçının oğlu Başbakan, tornacının oğlu Cumhurbaşkanı olmuşsa, bunlarda birazcık vefa olsaydı, bunlarda biraz tarih bilinci olsaydı, cumhuriyete sahip çıkmak derdi olsaydı, günde beş vakit Atatürk’e, İnönü’ye ve Cumhuriyet Halk Partisine dua ederlerdi. Bunları ne kadar eğitirseniz eğitin, bunların cibilliyetinde cumhuriyet düşmanlığı vardır.”

ACEMİ ŞANZIMANI DAĞITTI

Son zamanlarda Cumhuriyet’in ortadan kalkacağı yönünde bazılarının tedirginlik içerisinde olduğunu belirten İnce, böyle bir durumun asla söz konusu olmayacağını ve Cumhuriyet’in zorunlu bir mola verdiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’a yönelik sert eleştirilerini sürdüren İnce, “Kendisini usta zanneden acemi şanzımanı dağıttı ve yanındaki çırakları ile birlikte direksiyonu ABD’ye verdi. Vitesi AB’ye verdi, şanzımanı da dağıttı" dedi.

ASKER KENDİNİ KURTARAMIYOR

Onun için Cumhuriyetin bir mola verdiğini ve yoluna devam edeceğini, ülkede bir çok kurumun zapt edildiğini vurgulayan İnce, 1919 ruhuyla bunlardan da kurtulacaklarını belirtti. Partililere seslenen İnce, “Başka kurtarıcı aramayın, askerler gelip darbe yapsın bizi de düzlüğe çıkarsın. Yok öyle bir şey askerler kendin kurtaramıyor, seni nasıl kurtaracak” diyerek, galip gelebilmek için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan’ın "İsmet İnönü, Atatürk’ten sonra paralara kendi resmini bastırdı” söylemlerine de değinen İnce, Atatürk hayattayken çıkartılan bir kanunla Cumhurbaşkanı'nın resminin paraya basılacağı yönünde bir talimat vardı. Atatürk ölünce İsmet Paşanın resmi paraya basıldı doğru, ama İsmet Paşa bu kanunu kendi elleriyle hemen değiştirdi” dedi.

KEFENSİZ YATANLARIN TORUNLARIYIZ

Camilerin ahır yapıldığı iddiaları ile de ilgili konuşan İnce, 2'nci Dünya savaşı sırasında Almanların tüm Avrupaya saldırdığını bu sırada İsmet İnönü’nün de Trakya’daki insanları boşalttığını bu nedenle kullanılmayan camilere de saman konulduğunu ifade etti ve “Ama o samanların içi silah doluydu silah. Olur da düşman gelirse ülkeyi savunmak için yapılmıştı. Bunun neresi yanlış” diye konuştu. Erdoğan’ın dile getirdiği 'Biz kefenimizle buraya geldik' söylemine de değinen İnce, "Biz CHP’liler Çanakkale’de kefensiz yatanların torunlarıyız biz. Biz bu toprakları Allah Allah nidaları ile aldık, ama onlar Allah Allah diyerek satıyorlar” dedi.

BAŞBAKAN 5 BİN POLİSLE ODTÜ'YE GİRDİ

Suriye konusunda atılan adımların da yanlış olduğunu kaydeden İnce, Başbakan’la arasında bu konuda polemik yaşandığını söyledi. Başbakanın kendisine kızgın olmasının kendisi için bir onur olduğunu kaydeden İnce, en son Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde yaşanan olayları da esprili bir örnekle açıkladı: “ODTÜ’ye 500 puanla girilir ama Başbakan 5000 polisle girdi.” 

İnce, Malatya’daki İsmet İnönü’ü anma etkinliğinde TBMM’de yaşadığı bir ilginç anısını da paylaştı. İnce şunları söyledi;

“Bir gün yine Meclis'te bir tartışma ortamı var. Ben çok sert bir açıklama yaptıktan sonra Meclis Başkan Vekili bana 'Sayın İnce lütfen özür dileyin' dedi. Ben de hayatta özür dilemem, gitsin mahkeme orada dava açsın dedim. O sırada bir baktım telefon çalıyor. Arayan annem. Açtım telefonu 'Oğlum çabuk özür dile yoksa dövecekler seni' dedi. Telefonu kapattım 20 saniye sonra babam aradı. Açtım telefonu 'Bana bak oğlum sakın özür dileme' dedi."

Etkinliğin sona ermesiyle Muharrem İnce ile fotoğraf çektirmek isteyen partililer izdihama neden oldu. Oldukça zor anlar yaşayan İnce, Gençlik Kollarının açtığı koridorla güçlükle salon dışına çıkabildi.



CÖ(MP/AAA)