CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e yüklendi. "Çiçek, AKP'nin militanlığına soyundu ve bu durumu içselleştirdi" diyen Hamzaçebi, Muharrem İnce'nin 7 kez söz talebinin tutanaklara yansıdığı halde kendisine söz verilmediğini belirtti. Hamzaçebi, "AKP'nin bu kadar hukuksuz ve anti demokratik tavrını bugüne dek görmedik. Meclis Başkanı'ndan Komisyon çalışmalarının yenilenmesi talebinde bulunduk. Ancak kendisi bizim ona ilettiğimiz bu talebi, hukuksuzluğun mimarı olan Komisyon Başkanı'na göndermiştir. Kurda kuzuyu emanet etmiştir. Biz Komisyon Başkanı'ndan ilk günkü tutumundan farklı bir tutum beklemiyoruz" diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in bu süreçte akil adam olmayacağını gördüklerini söyleyen Hamzaçebi, Çiçek'in "Binlerce sayfalık tutanakları okuyorum" sözlerini de eleştirdi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Kendisi 'Binlerce sayfalık tutanakları okuyorum' diyerek konuyla ilgili derinlemesine inceleme yaptığı izlenimi vermiştir. Ancak okuması gereken sadece 11 Mart tarihindeki son tutanaklardır. Bu da 7-8 sayfalık bir metinden ibarettir. Meclis Başkanı ve Komisyon Başkanının bugün sınanmamış demokrat oldukları ortaya çıktı. Çiçek, AKP'nin sıkıştığı yerde imdadına koşan stepne durumundadır. Kendisini tartışmaya açmıştır. CHP açısından güvenilirliğini ve itibarını kaybetmiştir."

Komisyon Başkanı Avcı'ya bant aparatı fırlatma iddialarına ise Hamzaçebi, "Komisyon Başkanı'na bant aparatı fırlatmadım. Kendisi de bir gazeteye verdiği röportajda bunu açıkladı. 'Atması mümkün değil çünkü divanın önünde AKP'li milletvekilleri vardı' dedi. Gazeteye yaptığı bu açıklamayı tüm kamuoyuyla da paylaşmasını bekliyorum. Bant aparatı fırlatma iddialarından sonra Cemil Çiçek, Nabi Avcı'ya 'Geçmiş olsun' dedi. Ancak yerde tekmelenen milletvekili Engin Altay'dan bu cümleyi esirgedi. Çiçek, 'Başbakan kızar' diye, 'Geçmiş olsun' demeye bile cesaret edememiştir. Kendisini millete havale ediyorum" diye konuştu.

TBMM Başkanı Çiçek'in bu konuda da yanıltıcı mesajlar verdiğini ifaden eden Hamzaçebi "Diyemiyor ki 'Ben AKP'nin tutumunu uygun buldum'. AKP'nin yaptığı işgal eylemi örnek olacak bir eylem değil. Biz Genel Kurul'da demokratik bir duruş sergileyeceğiz ve demokratik yollardan mücadele edeceğiz" dedi.

CHP'nin TBMM Başkanı Çiçek'e karşı sergileyecekleri tavrı, pazartesi yapılacak olan MYK toplantısında karar vereceklerini söyleyen Hamzaçebi, bundan sonra Divan Toplantısı'na da girmeyeceğini belirtti.

"AKP'nin özgürlükçü bir Anayasa isteği yoktur" diyen Hamzaçebi, "Çiçek yanlış tutumuyla bu görüntüyü vermiştir. AKP'nin böyle bir anayasa isteyip istemeyeceğini bu sürecin sonunda göreceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.



MV(SS)