CHP İpsala İlçe Başkanlığı tarafından Tarım ve Çeltik Mitingi düzenlendi. Belediye meydanındaki mitinge yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Parti otobüsünün üzerinden çiftçilere seslenen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Ak Parti hükümetinin tarım politikalarını eleştirdi. Türkiye’nin böyle devam etmesi sonucunda Afrika ülkelerinde olduğu gibi açlıklar yaşanacağını anlatan Günaydın, "Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 90’ını dışardan temin ediyor. Yurt dışından petrol gemilerle, borularla getirilerek, petrol istasyonlarına götürülüyor. Mazot 1.5 liraya mal oluyor. Şimdi soruyorum 1.5 lira olan mazot nasıl 4.5 liraya satılıyor. Sebebi açık, 2 liralık mazota 2.5 liralık vergi koyuyorlar. Çiftçiyi soyuyorlar, artık benzin istasyonları vergi daireleri gibi çalışıyor. Çeltik, buğday, ayçiçeği, pamuk, yağ bitkileri, ceviz ve hatta saman bile dışarıdan alınıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin tarım ürünleri için dışarıya yılda 6 milyar dolar ödediğini kaydeden Günaydın, şunları söyledi:

"Ey utanmazlar, bu parayı dışarıya vereceğine çiftçine destek olarak versen iyi olmaz mı? Türkiye ilk defa AKP döneminde saman ithal etti. Yani samana muhtaç kaldık. Başbakan diyor ki 'Kuraklık oldu, dolayısıyla saman almak zorunda kaldık.' 89 yılda Türkiye’de ilk kez kuraklık bu sene mi oldu? Daha önceden saman ithal etmiyorsak, bu kuraklıkla açıklanabilir mi?"

Türkiye’de çiftçilerin artık tarlasını işlemekten vazgeçtiğini ileri süren CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, "Çiftçi eskiden sürüp ekim yapıyordu. Türkiye 35 milyon tarım alanını işlemekten vazgeçti. Çiftçi ektikçe, sürdükçe zarar ediyor. Bu yüzden tarlalarını boş bırakıyor. En çok da buğday tarlaları boş kalıyor. Bu nedenle samanı dışarıdan alıyoruz. Bu AKP için, Başbakan için yüz karasıdır, kınıyorum. Türkiye’nin nüfusu 100 milyon olacak, hepimizi insanız, yemek zorundayız. Ya dışardan alacağız ya içerden alacağız. AKP’nin politikası 'bırakın çiftçi ölsün, dışardan getiririz'. Bu gidişin sonu Afrika ülkeleri gibi Türkiye’de de açlıktır. Çiftçiyi, köylüyü destekleyeceksin. Tarım ve sanayi arasındaki bağları kuvvetli olarak kuracaksın. Ben her yere gidiyorum. Her kahvede satılık tarla ilanları var. Toprak bizim geçim kaynağımızdır. Çiftçinin tarlasını satmak durumuna getirenlerde hiç utanma yok mu? Çiftçi bu tarlaları zevk olsun diye mi satıyor? Aldıkları krediler bile ödeyemiyorlar ve tarlalarını satmak zorunda kalıyorlar" dedi.

Mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın’ın yanı sıra CHP Edirne milletvekililleri Recep Gürkan ile Kemal Değirmendereli, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Karagöz ile çok sayıda partili yerel yönetici katıldı.

Mitingin ardından partisinin ilçe teşkilatını ziyaret eden Günaydın daha sonra İpsala’dan ayrıldı.



EÖ(LK/CK)