CHP Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler, MYK toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Fransa'da Ermeni iddialarını inkara ceza öngeren yasa tasarısını eleştiren Güler, şunları söyledi:

"Fransa, Türkiye'yi Ermeni soykırımı ile suçlama yasasını çıkarma hazırlıklarını sürdürüyor. Bu ulusal bir sorun. Bu ulusal sorunda hepimizin Türkiye'yi ve dedelerimizi, yani namusumuzu bugünümüzü geçmişimizle beraber savunma zorunluluğumuz var. Bu süreçte Fransa'nın Türkiye'ye karşı tarihten yönelttiği bu saldırıya hükümet ile beraber tüm muhalefet partileri ile beraber direnmeliydik. Hükümeti bir kez daha şikayet ediyorum. Böyle bir direniş için kendinden başka hiçbir siyasi, toplumsal gruba ses etmedi, toplamadı ve birlikte mücadele mekanizmalarını kurmadı. Böyle önemli bir sorunda, hala geç değildir, hükümeti göreve davet ediyoruz. "

Fransız halkıyla ya da Fransız devrimci geçmişleriyle bir sorunları olmadığını belirten Güler; "Fransa'ya da sözümüz var; Fransız halkına değil, Fransa'nın kendine değil, devrimci geçmişiyle hepimizin siyasal bilincinin oluşmasına ışık tutan Fransa'ya hiç değil, Sarkozy'e ve Fransız siyasi iktidarına sözümüz var. Yaptıkları şey, güncel siyasi sorunları tarihten çözmeye çalışmaktır. O inceledikleri tarihte, bizim Ermeni soykırımı gibi bir suçumuz yoktur. Hiçbir tarihi olayla da hiç kimse güncel siyasi sorunları çözemez. Bu biri evrensel biri tarihi iki ilkeyi Fransız hükümetine hatırlatıyoruz" dedi.

Yasa tasarısının Senato'dan geçmesi durumunda CHP'nin tavrının sorulması üzerine; "Bu soykırım suçlaması hadsizliğine karşın, Fransa'nın siyasal iktidarına ve bu kararı destekleyenlere karşı çok sistemli bir yaptırımlar manzumesi geliştirilmesi gerekir. Bununla ilgili olarak iktisadi yaptırımlar, kültür-sanat yaptırımları, eğitim yaptırımları vb. uzun bir liste çıkarmak mümkün... Bu kararı kabul etmeyeceğimiz tartışılmaz" diye konuştu.

"KURULTAYI ŞÖLEN SAYIYORUZ"

Tüzük kurultayının toplantı gündemine geldiğini belirten Güler, "Kurultayı şölen sayıyoruz, o şöleni yaşayacağız. Zaten biz seçimli kurultay sürecindeyiz. Bunun için çok koşuyoruz, yoruluyoruz. 31 Mart'tan itibaren ilçe kongrelerimiz başlıyor. Seçimli kurultay için çalışırken şimdi gündemde tüzük kurultayı var. Tüzük değişiklikleri için ve iyi bir tüzük için, CHP'yi iktidara taşıyacak güçte bir tüzük için CHP hazırdır. Zamanında hepsini yapacağız. Takvim üzerinde konuşuluyor ama iyi düşünmek lazım, tarih henüz belli değil" dedi.