CHP İnelgöl İlçe Teşkilatı tarafından ilk kez düzenlenen 'Halk Günü' toplantısına, CHP Bursa Milletvekilleri Sena Kaleli, İlhan Demiröz ve İl Başkanı Metin Çelik katıldı. Halk gününden önce gazetecilere açıklama yapan Milletvekili İlhan Demiröz, Cumhurbaşkanlığı'na gönderilen Büyükşehir Belediye Yasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kendisinin İçişleri Komisyonunda olmasına rağmen tasarıyı bütün komisyonlarda takip ettiğini açıklayan Demiröz; “Büyükşehir Belediyesi kanunu ile bazı kanun hükmündeki kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı, maalesef 8 Ekim günü Meclise geldi. Bu tasarıdan AKP'li milletvekillerinin de haberi yoktu. Tasarı CHP'li milletvekillerimizin gayretleri ile alt komisyona gönderildi. 6 Kasım günü Genel Kurula getirildi ve 11 Kasım akşamı sabah 06.00'da tamamlandı. Bu kadar acele edilmesi gereken husus neydi?" dedi.

Bu konuda, CHP olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirten Demiröz, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın başkanlığında 12 milletvekilinin, Cumhurbaşkanı Gül'ün makamına çıkarak bu yasadaki sıkıntıları, Anayasaya aykırı tüm hususları anlattıklarını açıkladı.

"KERVAN YOLDA DÜZÜLMEMELİ"

Büyükşehir kanununun Meclis'ten alelacele geçirilmesine bir anlam veremediklerini belirten İlhan Demiröz, şunları söyledi:

“Bu tasarı geldiği zaman, bir kere Plan Bütçeye gitmesi lazımdı. Çünkü yasayı incelediğimiz; yeni ilçeler ve yeni müdürlükler ihdas ediliyor. Bu konuyla ilgili ayda 250 milyon, yıllık 3 milyar TL'lik paraya ihtiyaç olan bir yasa değişikliği. Plan Bütçe bu konuda, 'işimiz var, yoğunuz, bunu inceleyemeyiz' dedi. İçişleri Bakanı, 'Anayasa'ya aykırı bir durum yoktur' dedi. Biz sadece 27'si Alt komisyonda, 12'si Genel Kurulda olmak üzere 39 tane önerge verdik. Bu önergeler yasanın bazı aksaklıklarını azaltmak için verildi. Eskilerin bir sözü var; 'Kervan yolda yürürken düzülür.' Bu sözün bu yasa için kullanılmaması gereken bir tabir olduğunu düşünüyorum."

"29 İLDE JANDARMA OLMAYACAK"

İlhan Demiröz, Büyükşehir yasasıyla yaşanacak değişikliklerden de bahsetti. 29 ilde İl Özel İdaresi, İl Genel Meclislerinin kapatıldığını kaydeden Demiröz, “Akşam Mehmet Efendi olarak yatan köylülerimiz, sabah Mehmet Bey olarak uyandı ve 16 bin 82 köy tüzel kişiliği kalktı, bin 23 Belediye kapandı, 52 ilde de 2 bin nüfusun altında 559 belde belediyesi kapatıldı. Şimdi bir ülke düşünün; 29 ilinde İl Özel İdare, İl Genel Meclisi yok, 52 ilinde İl Özel İdare ve İl Genel Meclisi var. Böyle bir sistem olabilir mi? 29 ilde Jandarma olmayacak" diye konuştu.

"İŞİN TEK ELDE YÜRÜTÜLECEĞİNİN GÖSTERGESİ"

Daha sonra söz alan CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, Türkiye'yi yakından ilgilendiren bir konunun kısa bir süre içerisinde TBMM'den geçtiğine dikkat çekti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkında da eleştirilerde bulunan Kaleli, Türkiye'nin dev şehirler ve büyük köylerden oluşacağını ifade etti. İnsanların yaşam alışkanlıkları tamamen değiştirileceğini belirten Kaleli, "Bütün güç Ankara'da, tek elde toplanıyor. Burada demokrasiden, herkesin kendi şehrini yönetmesi hakkından söz edilemez. Bu da, Türkiye'nin diktatör bir yönetim anlayışıyla yönetileceğinin göstergesidir" açıklamalarında bulundu.