CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen 30 milletvekili Suriye'deki olayların ekonomik ve sosyal yaşamına olan etkilerini araştırmak ve alınması gereken önlemleri tespit etmek için Suriye sınır bölgesinde incelemelerini sürdürüyor. Mardin'e gelen CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven ve Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kızıltepe İlçesi'ne giderek, Ticaret Borsası Başkanlığı toplantı salonunda sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Suriye ve Güneydoğu'daki olayların da konuşulduğu toplantıda, sivil toplum örgütleri adına konuşan Kızıltepe Ticaret Odası Başkanı Mehmet Şahin,  Türkiye’nin Güneydoğu komşusu Suriye ile ilgili olaylara hiç bir şekilde müdahil olmaması gerektiğini söyledi. Şahin, şöyle dedi:

"Bugün Misak-ı Milli Sınırları içerisinde yaşanan olaylara müdaheleyi, ülkemizin iç meselelerine müdahele olarak algılıyorsak, bizim de hiçbir ülkenin içerisinde yaşanan olaylara direk müdahele etme gibi bir durumumuz olmamalıdır. Üstelik bizim başka ülkelerin müdahele olasılıklarına da engel olmamız gerekiyor. Çünkü Suriye bizim komşu ülkemiz olmaktan ziyade, akrabalarımızın yaşadığı bir ülke. Vizesiz girişlerde ortalama bin Suriyeli’nin akrabalarını ziyaret etmek üzere geldikleri bir ilçede bulunuyorsunuz. Onun için bizler, kesinlikle müdahil olmaktan ziyade müdaheleleri engelleme gibi bir duruş almamız gerekiyor." 

Bölgedeki sorunlarla ilgili bilgiler de veren Şahin, kardeş kavgasının biran önce bitmesi için CHP’nin de aktif şekilde rol alması gerektiğini savundu. Mehmet Şahin, şunları söyledi:

"Yıllardır kardeş kanı akıyor. Bu yaşanan sorunların önünde demokratik kazanımları arttırarak geçebiliriz. Diyalog lazım. Özellikle de sizin mecliste diyalog içinde olmanız gerekiyor. Şimdi önümüzde yeni anayasa çalışması var. Bizler demokratik haklarımızı istiyoruz, bizler anadilde eğitim istiyoruz, bizler kültürel haklarımızı istiyoruz."

Bölgede enerji sorunun ileri boyutta olduğunu, tarım ülkesi Türkiye’nin dışarıdan tarımsal ürünleri ithal eder hale gelmesini ayıpla karşıladığını ifade eden Şahin, Habur ve Nusaybin’deki sınır kapılarının daha aktif çalıştırılarak, alternatif sınır kapılarıyla biran önce desteklenmelerini istedi. Şahin, CHP’nin bölgeye daha sık gelmesinin ülkedeki demokrasinin güçlenmesi açısından önemli olduğuna işaret etti.

Kızıltepe Ticaret Odası Genel Sekreteri Beşir Dündar ise, CHP'nin bölgedeki sorunlara uzak durduğunu anlatkırken, "Meclis'te Kürt sorununu iyi okumama gibi bir durumunuz söz konusudur. Başbakan çıkıp Dersim için özür diliyor, Uludere'de öldürülen 34 masum insan için özür dilemiyor. Bu bir çelişkidir" diye konuştu.

GÜVEN: KASTIM SİVİL YURTTAŞLARDI

Bazı basın yayın organlarına, "İki tarafın da şehitleri oluyor" diye yansıyan sözlerine değinen CHP’li Hülya Güven, konuşmasının çaptrıldığını ileri sürdü. Güven, "Bizde PKK sorunu var. Askerlerimiz şehit oluyor. Her iki taraftan da şehitlerimiz oluyor' cümlesindeki kastım, PKK’nın saldırıları sonucu yaşamını yitiren Kürt kökenli sivil yurttaşlarımızdır. Aksi bir imanın dahi düşünülmesi söz konusu değildir" dedi

CHP İl Başkanı Mehmet Kılıçarslan, ile partililerin de eşlik ettiği heyet, daha sonra Suriye sınırıyla komşu Şenyurt Beldesi'ne giderek burada incelemelerini sürdürdü.