CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla Şemdinli ilçesinde yaşanan olayları görmek ve yerinde incelemelerde bulunmak üzere CHP İzmir Mliletvekili Alaattin Yüksel başkanlığındaki Ordu Miletvekili İdris Yıldız, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, Adıyaman Milletvekili Salih Fırat ve Gaziantep Miletvekili Mehmet Şeker, CHP Hakkari il Başkanı Mhemet Baş ile birlikte iftar sonrası Hakkari sokaklarına çıkıp kahvede oturan vatandaşlarla aynı masayı paylaşıp çay içti, sorunlarını dinledi. CHP Adıyaman Miletvekili Salih Fırat ise vatandaşlarla Kürtçe sohbet etti.

AKAN KAN DURSUN

CHP'li Miletvekillerine dert yanan bazı vatandaşlar, bölgede 30 yıldan bu yana süren çatışmaların sona ermesi için Kürt sorununun çözülmesi gerektiğini, bu sorun çözülmeden bu olayların bitmeyeceğini söyledi. Vatandaşlar, 'Bu bölgede ölüm, çatışma olduğu zaman Milletvekilleri yada Bakanlar buraya geliyor. O zaman bu yöredeki insanlar onların aklına geliyor. Neden sadece bir çatışma yada ölüm olduğu zaman geliyorsunuz da, diğer zamanlarda Hakkari aklınıza gelmiyor. Bu bölgede 30 yıldır akan kanın durmasını istiyoruz. CHP'nin bu yönde son zamanlarda yaptığı açılım elbette önemsiyoruz. Ancak bunlar yeterli adımlar değil. Artık CHP'nin de elini taşın altına koyup ne bir asker ne de bir PKK'lının ölmemesi için Kürt sorununu çözmesi gerekir' diye konuştular.

Heyete başkanlık yapan İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Kürt sorunu konusunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çok kararlı olduğunu söyledi. Yüksel, "14 gündür Şemdinli'de büyük bir çatışma yaşanıyor. Ama devlet ve hükümet yetkilileri doğru dürüst bir açıklama yapmıyor. Hükümetin son zamanlardaki genel politikası bu. Biliyorsunuz daha önce Uluderede de yaşanan 35 gencin canına mal olan o emri kimin verdiğini genel başkanımız defalarca sormuş olmasına rağmen hala cevabını alabilmiş değildir. Devlet gitmesini istemediği halde genel başkanımız Uludereye gitmişti. Türkiye'nin neresinde bir sorun varsa bizler o sorunu çözmek  için varız. Hükümet herşeyin üstünü örterek Türkiye'yi açık bir cezaevine dönüştürmüşlerdir" dedi.

Son 4 yıldır yeni bir sorunun türetildiğini Türkiye'de bu suçun adının da Ak Parti hükümeti devirme suçu olduğunu da ifade eden Yüksel, "Bu suçun adı AKP hükümetini devirme suçudur. Bu suç altına herkesi sokmak, şu an 7 Milletvekili hapishanededir. 420 gündür milli irade tutukludur. Yine 500'ün üzerinde gazeteci tutukludur. 700'ün üzerinde öğrenci haklarını aradıkları için parasız eğitim istedikleri için her birini terör örgütü üyesi kabul edip hapishanelere doldurmuşlardır. Türkiye'de KCK davasından, ergenekon davasından, İzmir Büyükşehir davasından, parasız eğitim davasına kadar bu hükümete muhalefet eden herkese terör örgütü üyesi ilan edip hapishanelere doldurmuşlardır. Suçla suçlu ilanı gayreti içinde olan bir hükümet ve o yüzden de herşeyin üzerini kapatmaktadır. Biz de inadına gidip yerinde bunun tespitini yapıp sizlerden bu bilgileri alıp, bunu bütün Türkiye'ye duyuracağız" diye konuştu.

Gece geç saatlere kadar kent merkezinde dolaşıp halkın sorunlarını dinleyen CHP heyeti geceyi Hakkari'de geçirecek.

 

BD (FE/RT)