Konak Belediyesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde düzenlenen 'Savaştan Barışa Balkan Savaşlarının 100. yılı Uluslararası Sempozyumu’nda konuşan CHP Genel Sekreteri Bihlun Tamaylıgil, üç gün sürecek sempozyumun tarihe iz düşüreceğini belirterek, kendisinin de balkan coğrafyasından göç eden bir ailenin torunu olduğunu söyledi. Tamaylıgil şöyle konuştu:

"Balkan savaşlarında o göçü yaşamış bir anneannemin torunu olarak büyüdüm. Göç yollarında kaybedilen insanlar için dökülen gözyaşlarının izlerini görerek büyüdüm. Kolay değildi bir vatandan bir topraktan kopmak. Ne mutlu ki kucaklayan bir anavatana kavuştuk. Hem toprak, hem vatan, hem de kardeş kaybı çok acı. O tarihsel kesitin devamındaki gerçekleri gördüm."

AYRIŞMAYA KARŞI BÜTÜNLEŞME

Tamaylıgil, etnik ve dini kökenli savaşların sürdüğüne dikkat çekerek, ayrışmak yerine bütünleşmenin önemini vurguladı. CHP Genel Sekreteri şunları söyledi:

"Yine uluslararası egemen güçler ortada. Ne yazık ki kardeş kardeşe mezhep etnik kimlik nedeniyle acı günler yaşatıyor. O nedenle bu toplantılar çok önemli. Ayrımcılığa ayrışmaya karşı bütünleşmek bir arada olmak çok önemli. Balkanlar’daki ortak bilincin sağlanacağına inanıyorum. Bizim orada yaşanmışlıkları gördükten sonra ortak değerlerimize sahip çıkarak, birlikteliğin gücünü ortaya koyacak anlayışı da yaşatmamız gerekiyor." 

TARİH TEKERRÜRDEN İBARET OLMASIN

Tamaylıgil, Irak ve Suriye’de yaşanan krizlere dikkat çekerek, “Bunlar, Türkiye olarak kendi bilincimizi oluşturmamız gerektiğinin kanıtlarıdır. Mehmet Akif, güzel bir söz söylemiş, 'tarih tekerrürden ibaretse tekerrür olduğunda demek ki tarihten ibret alınmamıştır.' Tekerrür olmayacağı tarihten ibret alınarak yola devam edilmeli" dedi.

'SAVAŞ ASKERLERİN, BARIŞ HERKESİN İŞİ'

Konak Belediye Başkanı CHP’li Hakan Tartan da, sempozyumu tarihe bir izdüşüm olarak gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla belgesel ve kitap haline getireceklerini belirerek, barış mesajı verdi. Tartan, "Savaş askerlerin işi ama barış herkesin işi. Üç günlük sempozyumda, bu barış mesajını vermek istiyoruz. Barışı acılara haksızlıklara şiddete tecavüze karşı savunan bir genden geliyoruz" dedi.

Başkan Tartan, Tamaylıgil’e 10 Kasım’da hazırlanan Atatürk’ün portresiyle hazırlanan 'İzindeyiz' fotoğrafını hediye etti. Sempozyuma katılanlar, Mustafa Bereketli’nin Bulgaristan arşivlerinden hazırladığı, Balkan Savaşları’nı Bulgar cephesinden anlatan 37 fotoğraflık sergisini gezdi.

ED(İÖ/COŞ)