" Unutmayın çok sık kullanılan bir deyim vardır. Büyük balık küçük balığı yutar. 21. yüzyılda büyük balık küçük balığı yutar. Daha farklı bir şey var hızlı balık yavaş balığı yutar. Büyük olmak yetmiyor hızlı olmak gerekiyor


Abdi İpekçi Spor Salonu'ndaki Cumhuriyet Halk Partisi'nin ( CHP ) 34. Olağan İl Kongresi başladı. Kongrede Kongrede halen CHP İstanbul İl Başkanı olan Oğuz Kaan Salıcı ile Ali Özcan başkanlık için yarışıyor. Kongrede 638 delege oy kullanacak. Seçimde 40 kişilik İl yönetimi, 9 kişilik il Disiplin Kurulu ve 174 kişi Büyük Kurultay delegesi olarak seçilecek. Seçimler çarşaf listeyle yapılacak.


KILIÇDAROĞLU İLE TEKİN SALONA GİRİŞTE TOKALAŞMADI


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu kongreye saat 13.00 sıralarında geldi. Bu arada kongreye katılanlar arasında Genel Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Gürsel Tekin de katıldı. Tekin ile Kılıçdaroğlu'nun tokalaşmaması dikkat çekti. Kılıçdaroğlu CHP İstanbul İl Başkanlığı için aday Ali Özcan ve Oğuz Kaan Salıcı ile birlikte oturdu. CHP'nin 34. Olağan İl Kongresi'ne CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması damga vurdu. Kılıçdaroğlu konuşmasında, AK Parti iktidarını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.


" DÜNYA DEĞİŞİYOR BİZLER DE DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ "


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başayan kongrede CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün akşamki maçla ilgili konularak başladı. Galatasaray ve Fenerbahçe'yi kutlayan Kılıçdaroğlu, " Dün bir maçımız vardı.Galatasaray ve Fenerbahçe'nin iki takımı da yürekte kutluyorum " dedi.Konuşmasında değişim ve dönüşümden bahseden Kılıçdaroğlu,


" Değişim ve dönüşüm deyince elbette ki değişimden ve dönüşümden herkes mutlu olur. Unutmayın düzenden nemalananlar değişime karşı çıkanlar değişimin karşısında dururlar. Ama değişimin karşısında olanlara karşı değişimi ve dönüşümü savunan yine CHP olacaktır. Yeni bir anlayışı toplumda kurmalıyız. Yeni bir anlayış bütün politikaların merkezine insanı koymalıyız. Kimliğiyle insan olması düşüncesiyle alın teriyle inancıyla insan olmalı, insana saygı duyan bir siyasal anlayışı toplumun her kesimine egemen kılmalıyız " dedi. Kılıçdaroğlu, " Dünya değişiyor herşey değişiyor bizler de değişmek zorundayız. Artık 18. ve 19. yüzyılın politikalarıyla 21. yüzyılda devam edemeyiz. İlişkiler değişiyorsa, CHP'nin değişmesi lazım " şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu konuşurken zaman zaman ' Başbakan Kemal ' sloganları atıldı.


" KORKU İMPARATORLUĞU'NA DİRENEN TEK PARTİ VAR O DA CHP "


Konuşmasında AK Parti'yi eleştiren Kılıçdaroğlu, " Seçimlerden önce toplumun her alanında yaşanan sorunlarla ilgili projeler yürüttük. Bizi eleştiriyorlar 'CHP'nin projesi yok' diye. Her alanda projemiz vardır. Bizim bu projelerimize uygulanamaz dediler. İktidar oldular bizim projelerimizi uygulamaya başladılar. Bu ne demektir ? Biz doğruyu söylüyoruz onun için sosyal demokratlar halka güven verecek güven vermek bizim görevimizdir. Bir proje söylüyorsak bizim uçuk kaçık projelerle ilgimiz yok. Kanal İstanbul dediler kimse girmiyor ihaleye ama bizim pek çok projemiz AKP daha parlamento açıldıktan sonra uygulamaya konuldu. Demek ki biz halka doğruları söylüyoruz demek ki halktan yana bir politika iziliyoruz. İşte bizim sosyal demokrat anlayışımız budur " dedi. Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı da eleştiren Kılıçdaroğlu, " Adalet bakanı çıkmış yeni cezaevleri yapacağız diyor. Türkiye'yi zaten yarı açık cezavine dönüştürdünüz. Korku imparatorluğuna direnen tek parti var o da CHP'dir. Özgür insanların bulunduğu bir ülkede bir Başbakan'ın hapishane sözü verdiğini duydunuz mu ? Bu yüz karası bir söylemdir. Böyle bir anlayış olabilir mi ? Bu anlayışa karşı çıkan tek parti var o da CHP. Unutmayın çok sık kullanılan bir deyim vardır. Büyük balık küçük balığı yutar. 21. yüzyılda büyük balık küçük balığı yutar. Daha farklı bir şey var hızlı balık yavaş balığı yutar. Büyük olmak yetmiyor hızlı olmak gerekiyor. Bunu yapacak olan sosyal demokratlardır. " diye konuştu.


DIŞ POLİTİKA ELEŞTİRİSİ


İktidarın dış politikasını da eleştiren Kılıçdaroğlu, " Bu dış politika bizim arzu ettiğimiz bir politika mı ? Biz bağımsız bir ülkeyiz biz kararlarımızı özgür irademizle alırız. Kendisini batı egemen güçlerin taşeronu olarak konumlandıran AKP'nin dış politikasını şiddetle kınıyoruz. Suriye'ye savaş açacaklar yeni bir anlayışı egemen kılmak istiyorlar. Ne zamandan beri Türkiye batının taşeronu olarak kendi komşularına silah sıkmaya çalışıyor ? Buna izin vermeyiz. 1 Mart tezkeresine nasıl karşı çıktıysak Suriye'ye müdahaleye de aynı anlayışla karşı çıkacağız " dedi. Kılıçdaroğlu, "Irak ile İran, Suriye ile aramız bozuk. İsrail ile aramız bozuk. Allah aşkına dış politikada kavga etmediğimiz bir ülke kaldı mı ? Ayakları yere basmayan bir dışişleri bakanımız var. Biz dışişleri bakanlarını kendi ülkesinin çıkarlarını koruyan kişiler olarak biliriz dışişleri politikası bir ülkenin en önemli politikasıdır. Oturup birilerine endekslenen bir dış politika doğru değil " dedi.


PÇK-OA(FOTOĞRAF)