Hema Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hattat, Salı günü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törende Amasra'da yerli taşkömürü ile kuracakları bin 320 megavatlık termik santralin mühendislik, satınalma ve inşaat işleriyle ilgili Çinli AVIC firması ile 1 milyar dolarlık anlaşmayı imzaladı. İmza törenin ardından Mehmet Hattat, Amasra'dan getirdiğini ve 6 bin 507 kalori olduğunu söylediği kömürü Bakan Yıldız'a hediye etti. 

CHP Bartın İl Başkanlığı'nı ziyaret eden CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Taner Yıldız'a imza töreninde hediye edilen kömürün sahte olduğunu iddia etti. Amasra Taşkömürü İşletmeleri'nde 6 bin 507 kalorilik kömür çıkmadığını belirten Yalçınkaya, "Mehmet Hattat tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a takdim edilen kömürün sahte kömür olduğunu söylüyorum. Amasra Taşkömürü İşletmeleri'nde böyle bir kömür çıkmamaktadır. Bu kömür Amasra da çıkmıyorsa, sayın bakan kendisini kandıran bu firmaya nasıl bir tepki ortaya koyacaktır. Bu firmaya nasıl güven duyacaktır. Gerçekten sayın bakan aldatılmıştır. Sayın bakanı kandırmışlardır. Kendisine Amasra kömürü olarak takdim edilen kömür sahtedir. Sahte kömürü kendisine verenlere iade etmesi ve hesabını da sorması lazımdır" dedi.

Amasra'ya kurulması planlanan termik santrali eleştiren Yalçınkaya, şunları söyledi: "Bu bin 320 megavatlık santralle de bitmiyor. Yine oradaki törenin ardından Mehmet Hattat'ın bir açıklaması var, 'Biz Amasra'ya 4 bin 400 megavat gücünde bir termik santral kuracağız' diyor. Daha önce toplam kurulu gücü 2 bin 600 megavatlık bir termik santral kuracaklarını ve bunun için kömür ocaklarından günde 22 bin 500 ton kömür gerekiyordu. Sayın Hattat bunu ikiye katladı. 4 bin 400 megavat gücündeki bir termik santral günde 45 bin ton kömür yakmak zorunda. Amasra'dan bu kömürü çıkartma ve yakma imkanları yok. Şayet firma bunu başarsın yemin ediyorum ben milletvekilliğini bırakırım. Herkesin huzurunda bunu söylüyorum. Sayın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nı kandıranlar, kendisine yalan bilgiler verenler termik santralin önünü açmak isteyenlerin verdiği bilgilerin gerçek olmadığını gördüğünde acaba istifa edecek mi?"



HT (MÇ/RT)