Milletvekili Tayan, Yenişehir’e bağlı Yolören, Karasıl, Söylemiş, Ayaz, Karaköy, Karacaali, Subaşı, Cihadiye, Demirboğa, Dereköy ve Barçın köylerinde 18 Mayıs 2012 Cuma günü yağan dolu sebebiyle büyük hasar meydana geldiğini hatırlattı. Dolu yağışı nedeniyle bezelye, domates, çilek, biber, arpa, buğday, ayçiçeği, elma, armut gibi çeşitli ürünlerin zarar gördüğünü söyledi.

CHP'li Turan Tayan, yaklaşık 60 bin dönüm arazide meydana gelen hasarın ön tespitlerinin yapıldığını ancak kesin hasarın süratle tespitinin yapılarak üreticiye el uzatılması gerektiğini anlattı. Tayan, soru önergesinde şöyle dedi:

"Üretici sigorta şirketleri ile sorun yaşamaktadır. Esasen borç içindeki üretici, dolu afetiyle daha da zora düşmüştür. Mazot, gübre, tarımsal ilaç ve elektrik fiyatı gibi girdilerin çok yüksek olduğu, üreticinin borçtan kurtulamadığı bir dönemde bunlara ilave olarak doğal afetlerle karşılaşıyorlar. Bu da üreticinin daha fazla yardıma muhtaç olduğunu gösteriyor. AKP iktidarı üreticiye mutlaka sahip çıkmalıdır. Bakanlık olarak Yenişehir’i afet bölgesi ilan etmeyi düşünüyor musunuz? Üreticiye ne gibi destek vermeyi öngörüyorsunuz? Sigorta işlemlerinde karşılaşılan sorunları gidermek için Bakanlık olarak müdahale etmeyi düşünüyor musunuz?"



NG(FK/İD)