Büyükşehir Yasası için görevli olduğu KİT Komisyonu’ndan ayrılarak İçişleri Komisyonu’na geçen kamu ve yerel yönetimler konusunda Türkiye’nin en yetkin isimlerinden olan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, yasanın meclisten geçmesi ile hayal kırıklığı yaşadı.  8 kez kürsüye çıkarak yasa aleyhine söz alan Güler, yumruklu kavgaların yaşandığı görüşmenin meclisin saygınlığına koyu bir gölge düşürdüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Memleketin yasama organı, her şeyin üstünde olan karar yeri, ne yazık ki Başbakan’ın emri altında. İktidar milletvekilleri adeta duymuyorlar, kesinlikle konuşmuyorlar. Sadece öfkelenip ne yazık ki küfrediyorlar. Görevlerini yapmıyorlar. AKP’li vekiller parmaktan ibaret. Yumruklaşmalar, iktidar milletvekillerinin kürsüye yürümeleriyle başladı. Üzüntü kaynaklarımdan biri de bu. Meclis kürsüsünde konuşan bir vekilin üzerine yürümek çok ilkel bir davranış. Aslında bu söyleyecek sözü olmayanların, kaba kuvvete başvurmaktan başka kendini ifade yolu bulamayanların tavrı."

'TARLADAN EMLAK VERGİSİ ALINACAK'

CHP’li Güler, halktan kaçırılarak hazırlanıp çıkarıldığını öne sürdüğü yasanın yaratacağı sıkıntıları halka anlatacaklarını dile getirerek, Büyükşehir Yasası’nın, Başkanlık Sistemi’nin altyapısı olan eyalet sistemine zemin hazırladığını, köylerin ranta açılacağını, köy mülklerinin el değiştireceğini anlattı. Güler şöyle konuştu:

"Bu köylünün de köylerini terk etmesi anlamına gelecek. Köy yaşamını çok pahalılaştıran bir yasa. 'Belediye gelirlerini beş yıl almayacağız' hükmü var. Bu şu demek, tarlalardan emlak vergisi alınacak. Tarımsal üretim yapılan tarlalar kent toprağı gibi vergiye tabi tutulacak. Zaten tarım yapılamıyor, geçim çok zor. Bir de üzerine vergiler, su paraları eklenince köylünün köyünü terk edeceğini tahmin etmek zor değil. Öyle bir sistem kurmuşlar ki Türkiye’nin görece zengin 29 ilini, geriye kalan görece zor durumdaki 52 ilinden toplanacak vergilerle fonlayacaklar. Biz bunun Türkiye’deki bölgesel eşitsizlikleri daha da azdıracağı endişesi içindeyiz."



ED(İÖ/COŞ)