CHP’de yüzde 33 kadın kotası, milletvekili genel seçimlerinde, Parti Meclisi, il, ilçe ve belde yönetimlerinde, belediye ve il genel meclis üyesi adaylıklarında, kurultay delegesi seçimlerinde uygulanacak. CHP’nin kadın kollarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Birgül Ayman Güler konuyla ilgili şunları söyledi:

"Çalışmalarımızın sonucunu aldık. Kadın kotasının yüzde 25’ten yüzde 33’e çıkarılması büyük bir devrim. Bu durum, kurultayda erkekler arasında espri konusu oldu. Tüzükte yüzde 33 cinsiyet kotası olarak geçiyor. Erkekler devrimden memnun. 'Partide azınlığa düştüğümüzde cinsiyet kotası gibi bizi koruyacak bir madde var' diyorlar. Milletvekilli seçimlerinde 26 adaydan 8'i kadın olacak. Yerel yönetim seçimlerinde kadının cesaretlendirilmesi amacıyla eğitim vereceğiz."

'YAKINDA ERKEKLER KOTA İSTEYECEK

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, yüzde 33 kadın kotasını 'Öyle görünüyor ki kadınlar yüzde 33 kotayla yetinmeyecek. Yakında biz kota isteyeceğiz' esprisini yaparak değerlendi.

CHP’DE EN ÇOK KADIN ÜYE BALÇOVA’DA

CHP’de kadınlar üye sayısının yüzde 30’unu oluşturuyor. 957 ilçenin 200’ünde kadın üye oranı yüzde 26 ile yüzde 45 arasında değişiyor. 757 ilçede kadın üye oranı yüzde 25’in altında. CHP’nin en çok kadın üyesinin olduğu ilçeler arasında ilk beşte İzmir’in üç ilçesi var. İzmir Balçova yüzde 45.71, İstanbul Bakırköy yüzde 44.07, İzmir Güzelbahçe 43.83, İstanbul Beşiktaş 43.11, İzmir Narlıdere 43 ile beş sırada yer aldı. İzmir’in tüm ilçelerinde kadın üye oranı yüzde 38 ile 47 arasında.

ED(İÖ/COŞ)