Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu'nda değişiklik yapılmasının ardından Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye olan mahkumların bir bölümü Orman Fidanlık Müdürlüğü'nde çalışmaya başladı. Sabah ve öğleden sonra olmak üzere 4'er saat çalışan mahkumlar, fidanlıkta bulunan çeşitli işleri yapıyor. Sivas Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü'ne bugüne kadar 100 mahkumun başvurduğu ve bunların çoğunun Orman Fidanlık Müdürlüğü ile çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarına yerleştirildiği öğrenildi.

UYGULAMA SIKINTISI

Cezaevinden çıkarak cezasının kalan kısmını yasa kapsamında tamamlayacak olan Barış Korkmaz, "3 yıldır cezaevinde yatıyordum. Bu yasa nedeniyle çıktım. Aynı zamanda öğrenciyim. Cumhuriyet Üniversitesi Sanat Tarihi 1'inci sınıfında okuyorum. Açık cezaevinde yatarken de okula gidip geliyordum. Benim şimdi bir sıkıntım var. Cezaevindeyken okuluma gidip gelebiliyordum. Cezaevinden çıktıktan sonra eğitim hakkım engellenmeye başladı. Çünkü sabah 8 ile 12 arası çalışmam gerekiyormuş. Benim ise o saatlerde dersim var. Benim de bu derslere girmem gerekiyor. Ama yetkililere sorduğum zaman benim 50 gün çalışmam gerektiği söyleniyor. Ben okulum bitikten sonra gelip çalışmak istedim ama kabul etmediler. Benim eğitim hakkım kısıtlanıyor. Buraya geliş yol param ve yemek param her şey bana dahil. Cezaevinden çıktım, burada kalacak yerim yok. Mahkum olduğum için yurda almıyorlar. Her türlü sıkıntı çekiyoruz. Çıkan yasadan çok memnunuz. Cezaevinde yatmaktansa dışarıda olmak daha iyi, bizim sıkıntımız maddi yönden. Benim sıkıntım eğitimimin kısıtlanması" diye konuştu.

'CEZAEVİNDE PARA KAZANIYORDUK'

Yasadan yararlanan Turan Küçükkılıç ise "Bu yasanın bize tek getirisi akşam olduğu zaman evimize gitmemiz oldu. Başka bir getirisi yok. Cezaevindeki şartlar ile buradaki şartlar arasında dağlar kadar fark var. Cezaevinde iken 3 öğün yemeğimiz vardı. Cezaevinde iken bazı sosyal haklarımız vardı. Çalışıyor ve bunun karşılığında para alıyorduk. Burada para almıyoruz. Ama şimdi çalışmak için buraya gelmemiz gerekiyor. Fakat bazı arkadaşlarımızın evleri buraya çok uzak. Gelip gitmekte zorluk çekiyorlar. Mağdur oluyoruz" dedi.

Yasadan yararlanan mahkumların cezalarının miktarına göre bu kurumlarda belirli sürelerle çalışmalarını sürdürecekleri öğrenildi.



HY(EA/CK)