Sivas'ta kent merkezinde bulunan ve 186 kadın mahkumun kaldığı Açık Kadın Ceza İnfaz Kurumu, çocuk sayısı ile de dikkat çekiyor. Mevzuat uyarınca dışarıda bakacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubu çocuklar, cezaevinde anneleriyle birlikte kalıyor. Bu kapsamda açık Ceza İnfaz Kurumu'nda çeşitli yaş kategorilerinde 26 çocuk yer alıyor. Annelerinin cezasını tamamlamasını bekleyerek büyüyen çocuklar, cezaevi personelinin hem de diğer mahkumların neşe kaynağı olarak göze çarpıyor. Çoğu 4-5 yaş aralığında bulunan çocuklar, doğdukları günden bu yana anneleriyle birlikte cezaevinde kalıyor.

BAHÇEDE OYUN VE MAVİ GÖKYÜZÜ

Cezaevinde büyüyen çocukların en büyük eğlencelerinin, annelerin boş zamanlarında vakit geçirmek için çıktığı bahçe olduğu belirtildi. Geniş bahçede 'Kader arkadaşları' ile  koşup oynayan ve dikenli tellerle çevrili bahçeden sadece mavi gökyüzünü görebilen çocuklar kendilerine gösterilen ilgiyi karşılıksız bırakmıyor. Yetkililer yönetmen Tunç Başaran'ın 1989 yılı yapımı ünlü 'Uçurtmayı Vurmasınlar' filmindeki 5 yaşındaki 'Barış' karakterinin duygularıyla büyüyor. Kirli mavi gözleriyle etraflarına neşe saçıyor.

"BİZ BİR AİLEYİZ"

Sivas Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Sıttık Sami Koçak, cezaevinde kalan kişilerin bir biçimde suça bulaştıklarını ama bu ülkenin insanları olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bunlar bizim insanlarımız. Beklentileri bir an önce tahliye olmak. Mevzuatımız gereği 0-6 yaş arasında dışarıda bakacak kimsesi olmayan çocuklar burada anneleriyle kalıyor.  Ceza İnfaz Kurumunu bütün bir aile olarak görüyoruz. Çocuklar da bu ailenin en önemli fertleri." 

Cezaevlerinin bir eğitim kurumu gibi çalıştığını anlatan Koçak, "Temel amacımız hükümlülerin var olan mesleklerini, eğitimlerini geliştirmek ve tekrar suç işlemeyecek şekilde topluma kazandırmaktır. Biz bu sorumluluk bilincinde hareket ediyoruz" dedi.