Zor durumdaki kişilere verdikleri borca karşılık yüksek faiz işlettikleri ve teminat olarak aldıkları gayrimenkullere zorla el koydukları iddia edilen kişilere yönelik operasyon düzenleyen polis, Urla'da okul, kültür merkezi yaptıran işadamı Hakan Çeken ve kardeşi Okan Çeken'in de aralarında bulunduğu 15 kişiyi geçen yıl Eylül ayında gözaltına aldı. Operasyonda 4 tabanca, 3 pompalı tüfek ile milyonlarca liralık çek, senet ve tapu ele geçirildi. Savcılık sorgusunun ardından, içlerinde bir vergi denetmeninin de bulunduğu dört kişi serbest bırakılırken, 11 kişi ise tutuklanma istemiyle mahkemeye gönderildi. Çete elebaşı olduğu ileri sürülen ve savcılıktaki ifadesi 10 saatten fazla süren Hakan Çeken suçlamaları kabul etmedi. Sorgularının ardından, finans şirketi BBDK tarafından kapatılan, geçmiş yıllarda vergi rekortmenleri listesinde üst sıralarda yer alan Hakan Çeken ile 5 kişi tutuklandı.

31 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 2009 tarihi itibariyle daha önce factoring şirketi olan Hakan Çeken'in de aralarında bulunduğu toplam 27 sanığın, 'örgüt kurma, yönetme ve örgüte üye olma ile dolandırıcılık, yağma ve tefecilik' suçlarından 3 ile 31 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmaları talep edildi. Yargılama aşamasında diğer sanıklar da tahliye edildi, sadece Çeken ve genel müdürü İliriş tutuklu kaldı.

AVUKATLAR TAHLİYE TALEP ETTİ

İzmir 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki son duruşmaya tutuklu sanıklar Hakan Çeken, Mustafa Asım İliriş ile bazı tutuksuz sanık ve tarafların avukatları katıldı. Sanık avukatları da savunmalarında, müvekkillerinin sabıka kayıtlarının dahi bulunmadığını, fezleke ve sorgulamanın suç yaratmak için yanlı hazırlandığını öne sürdü. Avukatlar, Hakan Çeken'e borcu olan kişilerin, yaşanmamış şeyleri yaşanmış gibi göstererek tanıklık yaptıklarını kaydetti. TCK'nın tefecilik suçuyla ilgili 241'inci maddesinin anayasaya aykırı olduğu iddiasında bulunan avukatlar, tefeciliğin bir meslek olduğunu, bir kez yapıldığında tefeciliğin meslek haline gelmeyeceğini, birden fazla kez yapıldığında suçun oluşacağını savundu. Soruşturmanın 14 ay sürdüğüne de değinen avukatlar, sanıkların kaçma durumlarının olmadığını, Hakan Çeken'in tanınmış hayırsever bir kişi olduğunu, bütün ticari faaliyetlerini İzmir'de sürdürdüğünü belirtip, tahliyelerini talep etti.

'ÇETE DEĞİL, ŞİRKETİZ'

Tutuklu sanıklardan Hakan Çeken de yaklaşık 15 aydır tutuklu bulunduğunu belirterek, suçlamaları kabul etmedi. Çeken şöyle dedi:

"Biz bir şirketiz, çete değil. Hayırseverlikle anılan bir adım, itibarım vardı, şimdi hepsi lekelendi. Tehdit edilen benim, onlar dışarıda, ben içerideyim. Benim paramı yemekle meşguller, 15 aydır içerideyim. Bu, beni yok etmek amacıyla yapılıyorsa, bari genel müdürüm çıksın, yazık günah. Tahliyemi istiyorum."

DAVADA TUTUKLU KALMADI

Tutuklu diğer sanık Mustafa Asım İliriş de, "Mağdur ya da katılımcı, her ne ise onları Allah'a havale ediyorum. Gerek sağlık, gerek maddi bakımdan çok mağdur olduk. Mağduriyetimin giderilmesi için tahliyemi talep ediyorum" diye konuştu.

Dosya kapsamı ve delil durumuna göre, mahkeme heyeti Hakan Çeken ve Mustafa Asım İliriş’i, tahliye etti. Karar sonrası Hakan Çeken ve Mustafa Asım İliriş, birbirlerine sarılıp mutluluk gözyaşı döktü. Salonda bulunan sanık yakınları ve Çeken'in şirket çalışanları da kararı alkışladı. Böylece davada tutuklu sanık kalmadı.

BK(İÖ/COŞ)