Fulya Omaç / Çeşme


ARTIK HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

 

Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün yaklaşık bir buçuk yıllık çalışması sonucunda nihayet Çeşme ve Alaçatıı’da Kasım ayı itibariyle Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi (KGYS) uygulaması başladı. 7 ayrı noktada 14’ü sabit 1’i hareketli olmak üzere toplam 15 kamerayla 7/24 Full HD kayıt alınıyor. 30 gün süreyle de bu kayıtlar dijital ortamda saklanıyor. Böylece mevcut kameralar üzerinden kırmızı ışık ihlalleri, şüpheli şahısların takibi ve özellikle kavşak noktalarında meydana gelen her türlü trafik kazası net bir şekilde belirlenebiliyor. Hatta KGYS uygulaması başladığından bu güne dek 2 adet açıktan hırsızlık ve 3 adet de trafik kazası bu sistem sayesinde tespit edildi. Kameralar ilk etapta Çeşme otoban kavşağı (2 sabit kamera), Liman kavşağı (2 sabit kamera), Dalyan Yolu üzeri Jandarma Kavşağı (2 sabit kamera), Çakabey Kavşağı (4 sabit kamera), Eski Hükümet Konağı Kavşağı (2 sabit kamera), İnkılap Caddesi girişi (1 hareketli kamera) ve Alaçatı Kavşağı (2 sabit kamera) noktalarına yerleştirildi.

 

MOBESE HAYALDEN ÇIKIP GERÇEĞE DÖNÜŞTÜ

Çeşme’de Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi artık hayalden çıkıp gerçeğe dönüştü. İlçe Emniyet Müdürü Mahmut Muçlu Çeşmeliler ile ilçeyi ziyarete gelen misafirlerin can ve mal güvenliği için MOBESE konusunu birçok protokol ve halk toplantılarında dile getirdi. Ankara’yla konuyla ilgili yazışmalar ve görüşmeler yaptı ve nihayet geçtiğimiz Mart ayında da ihale kararı çıktı ve sonrasında projelendirmeye geçildi. İlçe Emniyet Müdürü Mahmut Muçlu geçtiğimiz mayıs ayında yeraltında fiberoptik kablo döşeme çalışmaları başladığını belirterek, “Bu çalışmalardan sonra 15 noktaya çevresel alan gözetleme kameraları yerleştirildi.

Bu çalışma Çeşme’nin güvenliğini sağlamak adına atılan önemli bir adım. İlk etapta 450 bin liraya mal olan MOBESE sisteminin finansmanında geçtiğimiz yaz Çeşme Güvenlik Hizmetlerini Geliştirme ve Destekleme Derneği tarafından düzenlenen Serdar Ortaç konserinden elde edilen gelirin bir kısmı da kullanıldı. Şimdilik 15 kamerayla uygulanan MOBESE, ileriki tarihlerde yeni yaratılacak maddi imkanlarla Çeşme’nin her önemli noktasına kadar yaygınlaştırılacak.

Suç işleme cesaretini ortadan kaldırmak için en güçlü yaptırım MOBESE’nin artık Çeşme’de devrede olmasından dolayı bundan böyle kişiler eskisi gibi kolayca suça yönelmeyecekler. MOBESE, Çeşme’nin güvenliğini sağlamak adına atılan önemli bir adım” dedi.

 

Foto:İlçe Emniyet Müdürü Mahmut Muçlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki MOBESE Merkezi’nde sistem hakkında bilgi veriyor..