Konya Dedeman Otel'de düzenlenen 'Anayasa Vatandaş Toplantısı'nın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Hrant Dink saldırısı davasının sonucuyla ilgili soruya, davanın devam ettiği ve temyiz aşamasının bulunduğunu belirterek, "Ümit ederiz hak yerini bulur. Söyleceğim bundan ibaret. Onun dışında yargıyla ilgili yorum yapmak bence çok doğru olmaz" dedi. 

Fransa Ulusal Meclisi'nin kabul ettiği 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarının suç sayılmasını öngören yasa teklifininin pazartesi günü senatoda görüşülmeye başlanacağının hatırlatılması üzerine Cemil Çiçek, bu konudaki beklentisini Fransa Senato Başkanı ve Meclis Başkanı'na gönderdiği mektupta belirttiğini söyledi.

Senatonun, ilgili komisyonunun anayasaya aykırı olduğuna dair verdiği kararı göz önünde bulunduracağına inandığını ifade eden Çiçek, şunları söyledi:

"Pazartesi günü yapılacak görüşmede ümit ve temenni ederim ki komisyondaki karar istikametinde bir sonuç elde edilmiş olur. Bizim Avrupa ülkeleriyle en evvel ilişki kurduğumuz ülke tarihte Fransa'dır. Bu ilişki imtiyazlı bir ilişkidir. Osmanlı tarihindeki kapitülasyonlar dediğimiz olay Fransa ile ilgili olan ilişkilerin sonucu ortaya çıkmıştır. Bu ilişkiler ciddi ölçüde  zarar görür. İkincisi yanlış bir yola da girilmiş olur. O da şudur. Parlementolar mahkeme değildir. Herhangi bir olayı yargılamaya, bundan hüküm çıkarmaya yetkili organlar değildir."

Parlamentoların barış ve dostluğa hizmet etmesi gerektiğini vurgulayan Cemil Çiçek, parlamentoların tarihi olayları araştıran bir kurum olmadığını, bunun bilim adamlarının işinin olduğunu ifade etti.

TÜRKİYE KENDİ TARİHİYLE YÜZLEŞMEYE HAZIR 

Türkiye'nin kendi tarihiyle yüzleşmeye hazır olduğunu belirten Cemil Çiçek, "Bizim geçmişimizden, tarihimizden bir endişemiz yok. Bilim adamları bu işleri araştırsın ortaya koysun dedik. 2005 de tüm dünya parlamentolarına da bunu açıkça ifade ettik. Ama bazı ülkeler, bilim adamları kanalıyla, tarihçiler kanalıyla bu olayların araştırılmasından rahatsız olurlar. Çünkü biraz daha karıştırırlarsa altlarından kendileri çıkarlar. Onun için ümit ederiz ki, bu yanlış yoldan dönülmüş olur. Sağduyu galip gelir. İlişkileri zehirleyecek bir adım atılmamış olur" diye konuştu.

KATSAYI TARTIŞMASI

Konya'da bölgesel yayın yapan bir televizyon kanalının programınada katılan Cemil Çiçek,  CHP'li iki milletvekilinin üniversiteye giriş sınavında yerleştirme puanlarının hesaplanmasında kullanılan katsayı uygulamasının kaldırılması kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a dava açmasını değerlendirdi. 

8 yıllık eğitime geçiş döneminde bu haksızlığa karşı geldiği için o dönem ki partisi olan ANAP'tan ihraç edildiğini hatırlatan Cemil Çiçek, üniversiteye giriş sınavında herkese aynı soruların sorulduğunu söyledi.

KLASİK LİSE EĞİTİMİ TÜRKİYE'Yİ PERİŞAN EDİYOR

Çiçek, "Siz meslek lisesi mezunusunuz, ben lise mezunu. Size ve bana sorulan soru aynı. Size nazaran daha fazla puan alıyorsam, sizin hakkınızı niye yemiş olalım. Bunlar doğru değil, kat sayı meselesi nedeniyle Türkiye'de eğitimde ciddi  sıkıntılar ile karşı karşıyayız. Pramit tersine döndü. Gelimiş ülkelerde ve bizim başlangıçda okuyan çocuklarımızın yüzde 65’i meslek, yüzde 35'i klasik lise, iken şimdi tam tersi. Neredeyse mesleksizler toplulu haline geldi. Bu klasik lise eğitimi Türkiye’yi perişan ediyor. Onun için meslek eğitimine önem verilmesi lazım, teşvik edilmesi lazım. Bunun yollarından bir tanesi de bu eşitsizliğin ortadan kaldırılması lazım" diye konuştu

TÜRKİYE'DE YARGI SORUNU VAR

Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı yeni yargı reform paketiyle ilgili soruya ise Cemil Çiçek, Türkiye'de yargı sorununun olduğunu ve son 10 yıldır da Türkiye'nin öncelikli gündeminde yargıdaki iş yükü, verilen kararlar ve tutukluluk sürelerinin oluşturduğuna dikkat çekti. Adalet Bakanlığı'nın bu sorunları yasal düzenlemelerle  hafifletmeye çalıştığını ifade eden Çiçek, paketin tartışılan sorunların bir bölümünü çözeceğini sözlerine ekledi. 



MKY,HD(İA/SS)