Eski taşocağına yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinde çalışmaların mahkeme kararına rağmen yeniden başlatılması üzerine yöre sakinleri bu sabah erken saatte bölgeye gitti. Yağmur altında, 'Oy Çavuşlum Çavuşlum. Ekmekler diyarısın, çöplük mü olacaksın?' yazılı pankart taşıyan grup, çalışmaların durdurulması için firma yetkilileri ile görüşmek istedi, ancak çevik kuvvet ekibi ile askerler gruba müdahale etti. Bunun üzerine Giresun Valisi Dursun Ali Şahin için 'Vali istifa' sloganları atan kalabalık jandarmayla tartıştı, grupla güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Jandarma iki kişiyi gözaltına aldı. Bu sırada eylemcilerden bir kadın da baygınlık geçirdi. 

Görele İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Nuri Çağlak da, kaymakamlığın tedbir alınması talimatı verdiğini belirterek, "Gidin kaymakamlığa söyleyin. Ben ne yapabilirim?" diyerek vatandaşları ikna etmeye çalıştı. Yapılan görüşmelerin ardından eylemcilerin  alanda açıklama yapmasına izin verildi.

'KESİNLİKLE BU TESİSİ YAPTIRMAYACAĞIZ'

Çavuşlu Belediye Başkanı MHP’li Hüseyin Arslan, Derelerin Kardeşliği Platformu Giresun Sözcüsü Ali Dursun ve CHP Görele İlçe Başkanı Fikri Bilge’nin da aralarında bulunduğu eylemciler inşaat alanına girdi. Çavuşlu Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Keskin, amaçlarının belde sınırları içerisinde bulunan bölgeye katı atık bertaraf tesisi yapılmasına karşı durmak olduğunu söyledi. Keskin, alanda asker yerine bir yetkili görmek istediklerini ancak muhatap bulamadıklarını dile getirerek şöyle konuştu:

"Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vererek 'katı atık bertaraf tesisi yapılamaz' dediği yere yeni bir ÇED raporu hazırlayarak, kolluk kuvvetlerini dikerek, eski tesisin üzerine de beton dökerek çalışmaya başladılar. Yargının 'yapılamaz, bir çivi dahi çakılamaz' dediği yere inşaat yapılıyor. Burada yapılacak tesise ancak Çavuşlu halkı karar verebilir. Çavuşlu halkının gönlü ve kararı alınmadan buraya bir tesis yapılamaz. Çavuşlu’nun suyu bu dereden geliyor. 2 binin üzerinde insan bu dereden akan suyla  yaşıyor. Çavuşlu kurban seçiliyor. Kesinlikle bu tesisi yaptırmayacağız."

Açıklamanın ardından güvenlik kuvvetleri bölgede kaldı, eylemciler ise sessizce dağıldı. 



HK(TM/COŞ)