Nurettin Canikli, Giresun Milletvekilleri Adem Tatlı ve Mehmet Geldi ile birlikte düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Seçilme yaşının 18’e indirilmesini öngören Anayasa değişikliği teklifini dün gece Meclis Başkanlığı'na sunduklarını belirten Canikli şunları söyledi:

“18 yaşındakiler her türlü hukuki ehliyeti kullanma imkanına sahip. Evlenebiliyor, aile kurabiliyor, baba olabiliyor, aile reisi olabiliyor. Vatan savunmasında en önde görev alıyor. Önemli bir kesime, milyonlarca insana güvenmemek gerçekten bu noktada büyük haksızlık ve çok büyük hakarettir. Almanya, Fransa ve Norveç gibi dünyanın belli başlı ülkelerinde seçilme yaşı 18’dir. Mükellefiyet noktasında sorumluluk veriyoruz, askere gönderiyoruz. Hukuki ehliyeti var. Şirket yönetebiliyor, borçlanabiliyor ama seçilme imkanı vermiyoruz. Bu çok büyük bir haksızlık. Aynı şey silah altında bulunan er ve erbaşların oy kullanması için de geçerli.”

Nurettin Canikli, daha önce yaptıkları görüşmelerde CHP ve MHP’nin bu teklife destek vermediklerini ancak komisyona geldiğinde hata yaptıklarını anlayarak bu kez destek vereceklerini ileri sürdü. Canikli, “Anayasa değişikliği ile ilgili teklifin görüşülmesi sırasında hem CHP hem de MHP, bu konuda bugüne kadar yaptıkları açıklamaların hata olduğunu fark edecekler ve değişiklik teklifine destek verecekler. Çünkü son derece haklı nedenlerle ortaya çıkan bu talebin reddedilmesi, mantıklı, etik ve mümkün değildir. Bunun vebalindan kurtulamazlar” diye konuştu.

Canikli, seçimlerin öne alınması ile ilgili yapılacak değişikliğin kabul edilmemesinin de ülkeyi uzun süre seçim atmosferinde bırakacağını kaydederek, “2014’ün 8 ayı seçim havası içinde geçecek. Çünkü Ocak ayında Mart sonundaki yerel seçimler için, yerel seçimlerin ardından da Cumhurbaşkanlığı seçimi için çalışmalar yapılacak. Bu hem ekonomi hem de insanımız üzerinde bir baskı yaratabilir” dedi.

Grup Başkanvekili Canikli, nüfusu 2 binin altında kalan beldelerin kapatılması ile ilgili yöneltilen soruyu ise, “Beldelerin kapatılması oraların aleyhinde olmayacak. Yatırımlar artacak, hizmet daha fazla gidecek. Ödenekler azalmayacak. Çünkü masraf olmayacak ve gelen paranın hepsi hizmete gidecek. Bu konuda herkesin rahat olması gerekir” diyerek yanıtladı.