Ak Partili Canik Belediye Başkanı Osman Genç bugün bir basın toplantısı düzenledi. Görevde olduğu 8.5 yılı değerlendiren Başkan Genç, bu sürede karanlık bir tünelden aydınlığa çıktıklarını ifade etti. 8.5 yıllık dönemde Canik'in dört bir yanını yatırımlarla donattıklarını ifade eden Başkan Osman Genç, "Canik'te 8.5 yılda 2.5 milyarlık liralık yatırım gerçekleşti. 5 binden fazla kişiye iş ve aş kapısı açıldı. Canik'in nüfusu 8.5 yılda yüzde 43 arttı" dedi.

KURUMLAR GÖREVİNİ YAPMADI

Açıklamalarında geçen Temmuz ayında 13 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine de değinen Osman Genç, "Bütün bunları anlatırken, malumunuz 2012 yılı içerisinde acı bir olay da yaşadık. 4 Temmuz'da meydana gelen selde 13 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bir kez daha ölen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ise sabırlar diliyorum. Öncelikle yaşanan selin bir afet olmadığını bilmenizi isterim. Afet olabilmesi için önce altyapıyı yaparsanız, gerekli bütün önlemleri alırsınız, ondan sonra yine yaşanırsa buna afet diyebilirsiniz. Bunları söylememek insanlarımıza ihanet olur, şehrimize ihanet olur. Doğru birdir. İşin özüne inecek olursak yasalarda görevleri açıkça belirtilen kurumlar maalesef görevlerini yapmamıştır" diye konuşarak şöyle devam etti:

DERE ISLAHINI KİMİN YAPACAĞI YASALARDA YAZIYOR

"Herkes görevini yapacak. Biz yatırımcı çekerken, altyapıyı yapması gerekenler de işini yapacak. Çünkü bir yatırımcıyı getirmek öyle sanıldığı gibi kolay bir iş değil. Kolay olsa bugün sadece Canik yatırım çeken bölge olmazdı. Biz bir ilçe belediyesi olarak yatırım üstüne yatırım çekiyorsak, Samsun'un ekonomik anlamda büyümesine katkıda bulunuyorsak, 5 binden fazla kişiye iş ve aş kapısı açıyorsak, sen de görevini yerine getireceksin, altyapıyı yapacaksın. Sel bendini kimin yapacağı, dere ıslahını kimin yapacağı yasada açıkça yazıyor. Bunun lami cimi yok. Yasa gereği yapman gereken ıslahı yatırımcıya yaptıracaksın, sonra sel oldu mu sorumluluk almayacaksın, öyle bir hakkaniyet yok. Biz bas bas bağırdık, 'Mezbahane bölgesinde yapılan 130-140 metrelik tünel gibi köprü hatalı, selin ana nedeni odur' diye. Ne oldu, şimdi Büyükşehir Belediyesi orayı yıkıyor. Demek ki biz doğruları söylemişiz. Ben önce yapılıp, sonra yıkılması konusuna hiç girmiyorum, ancak giden canlar var. Bu bir mühendislik hatasıdır ve can kayıplarına neden olmuştur. Amacımız elbette bir suçlu aramak veya göstermek değil. Ancak bu şehirde bazı şeyler doğru yapılmalı."

TEK SIKINTI BODRUM KATLARINA İSKAN VERİLMESİDİR

Yatırımcının kendi görevi olmadığı halde ve DSİ'nin belirlediği standartlara uygun olarak dere ıslahını yapmasına rağmen suçlu ilan edildiğini dile getiren Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Bu bir cahilliktir, ondan da öte suçtan kaçmak, suçu örtmektir. Suçun yatırımcıya atılması dünyanın neresinde görülmüştür. Maalesef Samsun'da bunu da gördük. TOKİ bölgesinde de Mert Irmağı yatağının daraltıldığı iddiası külliyen yalandır. TOKİ binaları da yine Büyükşehir Belediyesi tarafından yerleşim alanı olarak belirlenen yere konumlanmıştır. Buradaki tek sıkıntı Yılanlı Dere ve Mert Irmağı'nın ıslah edilmemesi ve bodrum katlarına iskan izninin verilmesidir. İskan iznini biz verdik, doğru. Ama biz yasa olarak vermek zorundayız, çünkü yasa gereği adamın hakkı. İskan izni vermeme gibi bir şansımız yok. Büyükşehir Belediyesi Meclisi, selden sonra bodrum katlarına iskan izni verilmesini kaldırmıştır. Tek tek yine detaya girmeyeceğim, ancak bu acı olayın bir daha yaşanmaması için gerekli önlemlerin bir an önce alınması ve yanlışların düzeltilmesi gerekiyor" Genç, selin 18 milyon 300 bin liralık zarara yolaçtığını da belirtti.

SORUŞTURMA İZNİ VERİLEBİLİR

Bir gazetecinin İçişleri Bakanlığı'nın selle ilgili savcılığa halen soruşturma izni vermemesiyle ilgili soruya da cevap veren Başkan Osman Genç, "Soruşturma izni verilebilir. Bizim bir çekincemiz yok. Suçlu kimse ortaya çıkar" dedi.



İA(MS/AAA)