İnsanlarda lüks tüketim alışkanlıklarının artmasıyla birlikte, ekonomik düzeyi düşük olanlar için de özellikle ünlü giyim markalarının çakma olarak adlandırılan taklitlerinin üretim ve satışında önemli artış oldu. İzmir’de de Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, çakma ürün ile korsan kitap, CD, DVD satıcılarına geçen bir yıl içerisinde yaptıkları operasyonlarla göz açtırmadı.

BİNLERCE KİTAP VE ÜRÜNE EL KONULDU

Kendilerine gelen hemen her ihbarı değerlendiren polis, kendi araştırmalarıyla belirlediği işyerlerine ya da satış noktalarına da baskınlar düzenledi. Kitap fuarlarından, sokakta yapılan satışlara kadar denetim yapan ekipler, korsan kitaba yönelik toplam 402 operasyon düzenledi. Bunların sonrasında yaklaşık 42 bin korsan ya da bandrolsüz kitap ele geçirildi. Ayrıca 17 bin de korsan CD ve DVD bulundu.

ÇAKMA ÜRÜNCÜLERE DE GÖZ AÇTIRILMADI

Markaların Korunması Kanunu kapsamında da polisin denetimlerinde ve operasyonlarında önemli artış oldu. Büyük alışveriş noktalarından, semt pazarlarına, tezgahta yapılan satışlara kadar polis, çalışma yaptı. Çakmacıların, hemen her marka giyecek ya da ayakkabıların birebir taklitlerini yaptıkları ortaya çıktı. Bir yıl içerisinde çakma ürün satıcılarına yönelik düzenlenen 246 operasyonda liderlik ise taklit ayakkabı ve malzemeleri oldu. Baskınlarda, 91 bin 761 ayakkabı ve ayakkabı malzemesi, 46 bin 828 giyim markası ürünleri, 75 bin 352 etiket ve kutu, 17 bin 355 kırtasiye malzemesi, 421 çanta, 248 oyuncak ve 94 de taklit takı ele geçirildi.

İNSAN SAĞLIĞINI DA HİÇE SAYMIŞLAR

Tüm bu baskınlarla taklit ürün satıcılarının insan sağlığını da hiçe saydıkları ortaya çıktı. Polis denetimlerinde, 28 bin 764 de bilinirliği yüksek markaların gıda ürünlerinin taklitleri ele geçirildi. Ele geçirilen gıda malzemeleri ile diğer ürünlere el konulup, savcılığa teslim edildi. Gıda malzemelerinin daha sonra imha edildiği, ayakkabı, kıyafet ya da diğer ürünlerin ise, savcılık kararıyla dağıtımlarının yapıldığı bildirildi.

613 KİŞİ HAKKINDA İŞLEM YAPILDI

Polisin operasyonları sonrasında, korsan kitap, CD, DVD ile giyim markalarının taklitlerini satan toplam 613 kişi hakkında yasal işlem başlatıldı. Bu kişilerin, ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldığı soruşturma evraklarının ise adliyeye gönderildiği bildirildi. Şüphelilerin 2 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandıkları, ancak taklit ürünlerini sattıkları firmaların avukatlarıyla tazminat ödenmesi konusunda anlaşmaları durumunda, davanın düşürüldüğü öğrenildi. Anlaşmanın sağlanmaması durumunda ise şüphelilerin mahkemece cezalandırılmasının ardından bu kez firma avukatlarının, uğradıkları zarar doğrultusunda tazminat davası açtıkları, taklit ürünleri satanların ağır para cezalarına çarptırıldıkları bildirildi.