Erzurum'un Aşkale İlçesi'ndeki Karasu 2 Hidroelektrik Santralı Göleti'nde TEDAŞ'ta görevli 5 işçinin yaşamını yitirmesiyle ilgili olarak Aşkale Cumhuriyet savcısı Ahmet Kalkan'ın talimatı ile TEDAŞ'a bağlı Aras Elektrik Dağıtım Şirketi İl Müdürü Ziya Özpeker, Personel Şube Müdürü Şahin Torun, İşletme Müdürü Tuncer Yeşilyurt ve taşeron firma olan Temel Elektrik Yetkilisi Fehmi Temel gözaltına alındı. Adliyeye getirilen dört görevli, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Öte yandan Aşkale'deki göletten 4 işçinin cesedinin çıkarılmasının ardından aranan beşinci işçi Ahmet Sait Turan'ın da öğle saatlerinde cansız bedeni çıkarıldı. Yakınlarının gözyaşları arasında ambulansa konulanTuran'ın cenazesi Aşkale Devlet Hastanesine kaldırıldı.

"BİR HASTAYA HELİKOPTER KALDIRANLAR 5 KİŞİNİN FERYADINI DUYMADI"

Ölen işçilerden Mustafa Arifoğulları'nın oğlu Arif Arifoğulları, kurtarma çalışmalarının fiyasko olduğunu belirterek, "Ne başı belli ne sonu" dedi. Babasının ve görev arkadaşlarının ölümünde yaşananların skandal olduğunu ileri süren Arif Arifoğulları, şunları söyledi:

"Orada bir gölet yapıyorsan, öncelikle elektrik direklerini kaldıracaksın. Enerji üreten şirket ile TEDAŞ arasındaki iletişim kopukluğu, birbirlerine göz yummaları 5 kişinin ölümüne neden oldu. İki gündür babamı arıyorlardı. 'Babam yapamam' diyordu. 'Erzurum'dan ekip gönderin, orası bizim işimiz değil' diyordu. Başlarında bir şef veya mühendis yetkili yok. Oraya gidiyorlar. Şambrel atsalardı kurtarırdı onlar. Arızayı nasıl gidecekler onu da bilmiyorlar. Bir hastaya helikopter kaldıranlar 5 kişinin feryadını duymadı. O helikopter, birkaç can simidi ya da şambrel atsaydı hepsi kurtarılırdı. Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve baskı yapan TEDAŞ, kurtarma olayındaki ihmalden dolayı valilik ve HES'i işleten firma hakkında dava açacağız" diye konuştu.

DHA(KS/ESM)


---------- KUTU ----------



Aşkale'de 5 işçi ölüme götüren ihmaller zinciri


Kadir SABUNCUOĞLU- Hümeyra PARDELİ/ERZURUM, - FIRAT Nehri'nin kolu olan Karasu'nun Aşkale'den geçtiği yatak üzerine kurulu bulunan 4 ayrı HES'ten ikincisi, TEDAŞ'ın 5 işçisine mezar oldu. Aşkale'de ihmal mi, sorumsuzluk mu 5 fedakar işciyi ölüme götürdüğü tartışılırken, 10 soruya da yanıt aranıyor.

Karasu-2 HES' olarak bilinen ve Aşkale Çimento Fabrikasının karşısındaki gölet üzerinde bulunan 7 elektrik direğinde arıza olduğu için çevre köylere enerji verilemiyordu. Bu nedenle bir taraftan elektriksiz kalan köylüler, diğer taraftan sorunun çözülmesini isteyen TEDAŞ yöneticileri arıza giderme konusunda uzman olan Mustafa Arifoğulları'nı görevlendirdi. Kurumun Aşkale'de ki deneyimli elektrikçisi 58 yaşındaki Mustafa Arifoğulları, taşeron firmada çalışan dört elektrikçiyi daha yanına alarak arızayı gidermeye gitti, ancak bir daha dönemedi. Yakınlarının yüreği yanarken, olayın ardından beş işçinin ölümündeki ihmal mi, sorumsuzluk mu olduğu tartışılmaya başlandı. Adli ve idari soruşturmayı sürdürenler de bu soruların yanıtını arıyor?

İŞTE YANIT BEKLEYEN SORULAR

1- Elektrik arızasının gölete deniz bisikleti ile girilerek giderilmesi için baskı yapıldı mı, yapıldıysa kimler yaptı?

2- Kurum yönetiminden kim bu görevi, sözlü ya da yazılı verdi?

3- Göletin suyunun boşaltılması konusunda HES'i işleten firma ile yazışma yapıldı mı?

4- Belediyeye ait deniz bisikleti, resmi bir girişim sonucu mu alındı?

5- Balık tutmaya bile gidenlere müdahale eden HES'i işleten firma, deniz bisikleti ile gölete girilmesini nasıl izin verdi?

6- Can yeleği takmadan dört kişilik bisiklete 5 kişi neden bindi, gölete bu şekilde açılmalarına niçin göz yumuldu?

7- Elektrik arıza ekibi niye sabah uygun bir saatte değil de mesai bitimine doğru havanın kararacağına yakın gölete gönderildi?

8- Sağlık Bakanlığı'na ait Erzurum'da bekletilen ambulans helikopter niçin böylesine önemli bir olayda kullanılmadı?

9- Daha yakın olması nedeniyle helikopter neden Erzincan'daki 3'üncü Ordu'dan değil de daha uzak olan Malatya'dan görevlendirildi?

10- Buz üzerinde bağıra bağıra ölüme gidenlere Aşkale'den daha kısa sürede yardım ulaştırILamaz mıydı?

İŞTE DAKİKA DADİKA ÖLÜME GÖTÜREN GELİŞMELER

3 Nisan 2012

Saat 17.30-18.00: 5 işçi Aşkale ilçesindeki baraj göletine elektrik arazasını gidermek için gitti. Deniz bisikletinin alabora olması sonucu işçiler suya düştü.

Saat 18.23: Aşkale İlçe Emniyet Müdürlüğü İl Kriz merkezini arayarak durumu bildirdi.

Saat 18.25: Kriz merkezi olayın yerini tespit yaparak Çat yolu üzerinde bulunan Sivil Savunma'ya haber verdi.

Saat 18.25-18.45: Sivil Savunma Arama Kurtarma Müdürlüğünden 6 kişi, 4 dalgıç ile 2 bot evlerinden alındı. Bu sırada dalgıç malzemeleri depodan gidecek taşıta yüklendi. Dalış tüpleri tekrar incelendi, aydınlatma malzemeleri, botlar çıkarılıp araca monte edildi.

Saat 18.45: SS Arama- kurtarma ekibi Aşkale'ye doğru yola çıktı.

Saat 18.50: Bölge Jandarma komutanlığından helikopter talebi yapıldı.

Saat 19.25: Olay yerine varan SS ekibi, hemen çalışmalara başladı.

Saat 20.40: Malatya 2'nci Ordu komutanlığından askeri arama-kurtarma helikopteri Aşkale'ye geldi ve uçuşa başladı.

4 Nisan 2012

Saat 08.00: 5 işçiyi arama çalışmaları tekrar başladı.

Saat 15.00: TEDAŞ görevlilerinin gölette iki saat kadar kurtarılmayı bekledikten sonra vaktinde müdahale edilmediği için kaybolduklarını öne süren yaklaşık 1000 kişi, Erzurum- Bayburt karayolunu ulaşıma kapattı.

Saat 17.20: Rıdvan Takım'ın cansız bedeni sudan çıkarıldı.

Saat 18.20: Mustafa Arifoğulları'nın cesedine ulaşıldı

Saat 20.15: Arama-kurtarma çalışmalarına ara verildi.

5 Nisan 2012

Saat 08.15: Üç işçinin cesedine ulaşmak için arama çalışmalarına yeniden başlandı.

Saat 09.50: Şahin Baykal'ın cesedi sudan çıkarıldı

Saat 10.15: Feridun Öztürk'ün cesedi bulundu.

DHA(KS/ESM)