Büyükçekmece Orkide Sokak'ta bulunan Arıkan Sitesi A Blok sakinleri dün gece büyük bir gürültüyle irkildi. Gece saatlerinde meydana gelen gürültü sonrası A Blok'taki dairelerin duvarlarında çatlaklar oluştu. Yetkililer tarafından vatandaşlara toprak kayması denilen olay sonrası belediye ekipleri binayı mühürledi. Sitenin çevresi de güvenlik şeridiyle çevrildi. Site sakinleri ise sorunun çözümlenmesini bekliyor.

"DÜN GECE SOKAKTA YATTIK. NEREYE GİDECEĞİZ?"

Hasarlı binada oturan Sami Dedeoğlu, "Dün akşam sesler geliyordu. Ben kapımı hırsız kurcalıyor sandım. Kapıyı hızlı şekilde açmamla banyom patladı. Duvarlar inmeye başladı. Bütün binanın zillerine bastım. Herkesi tahliye ettim. Belediye geldi önlem aldılar. Toplantı yapılacak ve burası hakkında bir karara varacaklar" dedi. Yetkililerin çökmenin sebebinin toprak kayması olduğunu söylediğini belirten Dedeoğlu, "Dün gece sokakta yattık. Nereye gideceğiz? Belediyenin yardımcı olması lazım bize. Şu an yedi kişi kalıyor binada. Yedi de yan binada var. Toplam 14 kişi" dedi. Yan binada da bazı hasarlar olduğunu söyleyen Dedeoğlu, "Biz mağduruz. Yardım istiyoruz. Yetkili kim varsa gelsin yardımcı olsun. Başımızı sokacak bir yer yok. Ev mühürlendi. Eşyalarımız içeride. Herşeyimiz içeride. Dünden beri üstümüzdeki kıyafetlerle dolaşıyoruz" diye konuştu.

Aynı binada evi olan Numan Güzel ise dairesinin üçüncü katta olduğunu, çatlakların alt kattan başlayarak üçüncü kata kadar geldiğini belirtti. Güzel, " Gece olan olaydan sonra biz 153'ü aradık. Büyükşehir Belediyesi AKOM'dan ekipler geldi. Büyükçekmece Zabıta ekipleri geldi. Binayı mühürlediler" dedi. Binalarının kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesini isteyen Güzel, "İş bundan sonra başlıyor. Biz 5 Ekim'de çıkan Kentsel Dönüşüm Yasası'nın buraya uygulanmasını istiyoruz. Mevcutta 16 daire var. Kentsel dönüşüm yasasıyla bizi mağduriyetten kurtaracak kadar bir hak veriliyor olsa, biz bu binanın yenilenmesini istiyoruz " dedi. Binada kalanların hepsinin mağdur olduğunu söyleyen Güzel, " Öbür binada olanlar da ' Bu binada hasar olur' diye sabaha kadar dışarıda durdular. Bu akşam için de ne yapacağız diye kara kara düşünüyoruz" diye konuştu.

"BELEDİYE BİZE BİR HAFTA ÖNCE GELDİ. BİNADA BİRŞEY YOK DEDİ"

Çatlakların meydana geldiği binanın yanındaki blokta oturanlar da endişeli. Binada oturan yaşlı bir kadın "Bu bina da yıkılacak diyorlar. Rahatlıkla eve giremiyoruz. Uyuyamıyoruz. Yoksulluktan duruyoruz. Yoksa durulacak gibi değil" dedi. Hasarlı binada oturan bir kadın ise, Büyükçekmece Belediyesi'nden bir hafta önce yardım istediklerini ancak belediyenin konuyu ciddiye almadığını belirtti. Genç kadın "Komşum kaldırdı. Sesler geliyor dedi. Gece 12'de çıktık. O saatten beri sokaktayız. Belediye bize bir hafta önce geldi. Binada hiçbirşey yok dedi. Duvarı vurmuşlar kırmışlar dedi. Bize güvence verdi. Biz de topladığımız eşyaları tekrar yaydık. Oturuyorduk. Akşam komşum uyandırdı beni 'Bina yıkılıyor kalkın' diye. Öylece aşağı indik. Sonuç bu. Çocuklarım okula gidiyor. Şuraya çadır kurmayı düşünüyorum" diye konuştu. Bina sakinleri şimdi, mühürlendiği için evlerine giremiyor. Geceyi sokakta geçiren site sakinleri sorunun bir an önce çözümlenmesini bekliyor.