Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2011 Mali Destek Çevre Enerji Verimliliği programı kapsamında Yeşilyayla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ‘APİS Enerji Verimliliği Projesi' hazırladı. Proje ile 236 bin lira hibe almaya hak kazanan lise, 112 okulun elektrik faturasını ve enerji altyapısını inceledi. Faturalarda kurumların sisteme geri verilen reaktif güç nedeniyle yıllık 326 bin lira ceza ödemek zorunda kaldığı tespit edildi. Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bursa Teknik Üniversitesi, ENVER-DER ve TEKEV Bursa Şubelerinin de desteği ile çalışmalara başlayan ekip, okullarda fazla güç çekilmesini engellemek için 'kompanzasyon' adı verilen sistemi 5 kişilik çekirdek kadro ile şimdilik 16 okula kurdu. Kendini 6 ayda amorti eden sistemi online olarak okuldan takip eden ekip, elektrik sisteminde sorun yaşayan okullara anında müdahale edebilecek.

'CEZA NE İÇİN YAZILIYOR?'

Proje kapsamında Yıldırım İlçesi’nde bulunan 19 okula bu sistemi kuracaklarını söyleyen Proje Koordinatörü Levent Yazıcı, okullardan herhangi bir ücret alınmadığını belirtti. Okulların hem elektrik altyapılarını incelediklerini hem de çevre ve enerji verimliliği konusunda düzenlemeler yaptıklarını kaydeden Yazıcı, Valiliğin ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de desteği ile Bursa ve Türkiye’de bu sistemi yaygınlaştıracaklarını belirterek sistemi şöyle anlattı:

"Elektrik enerjisini kullanırken şebekeden aktif ve reaktif enerji çekiyoruz. Biz aktif enerjiyi kullanıyoruz. Kullanmadığımız reaktif enerjinin ise 15 kilovattın üzerine çıktığında sisteme verilmemesi gerekiyor. Verildiği takdirde UEDAŞ buna cezai işlem uyguluyor. Okullarda çok fazla elektrik tüketimi gerçekleştirdiği için bu cezaya giriyor. Kompanzasyon sistemi ise enerjinin geri verilmesini engelliyor. Biz bunu devamlı kontrol etmek için uzaktan takip sistemi ile de okulların panolarını denetliyoruz. Anlık verilerle sistemi takip ediyoruz. Cezaya girdikleri anda buradan gidip müdahale edebiliyoruz. Kamu bu proje ile kara geçmeye başlayacak." 

SÇ,ST(FK/COŞ)