Zaman içinde yıpranan ve harabeye dönen hamamlardan dördü belediyeler aracılığıyla restorasyonları yapılarak müzik dinletileri, söyleşi, panel, defile, resim ve fotoğraf sergilerinin kültür merkezine dönüştü. 4 hamamda restorasyon çalışmaları devam ederken, 3 hamamın kültür merkezine dönüştürülmesi için proje hazırlanıyor.

Bursa'da hamam kültürünün tarihi çok eskilere dayanıyor. Günümüzde hala o dönemin adıyla anılan Roma hamamları, bilinen en eski yapılar olarak göze çarpıyor. Eski çağlarda bol ve sıcak olduğu için ilgi gören hamam ve kaplıcalar, daha sonra hem inanç sisteminin gereği olarak hem de ekonomik değer taşıdığı için yoğun ilgi görerek sayıları arttı. İlk Osmanlı hamamları, Orhan Bey ve kardeşi Alaaddin Bey'in Hisar içinde yaptırdıkları hamamlar olarak öne çıkarken, onları Orhan Bey'in günümüzde Aynalı Çarşı olarak anılan hamamı, Murat Hüdavendigar'ın Nalıncılar Hamamı, Yıldırım Bayezit'in külliyesinin içinde yaptırdığı hamamları, Sultan Çelebi Mehmet'in ve 2'nci Murat'ın yaptırdığı hamamlar izledi.

Jüstinyen'in iki kubbeli hamamına, Murad Hüdavendigar'ın 1511'de iki kubbe daha ilave ettirmesi, Osmanlı'nın hamam kültürüne ve kendinden önceki kültürel birikime verdiği değerin açık bir göstergesi olarak dikkat çekiyor. 1800'lü yıllarda Bursa'ya gelen yabancı seyyahlar, kent merkezindeki hamam ve kaplıca sayısını 27, köylerdeki hamam sayısını ise '100'ü aşkın' olarak ifade ettikleri görülüyor.

Bursa'daki hamam ve kaplıca sayısına ilişkin en çarpıcı rakamları, 17'nci Yüzyıl'da gezgin Evliya Çelebi vermişti. Çelebi, evlerdeki özel hamamlar da dahil olmak üzere 3 bin hamam olduğunu söylemişti.

"17 MİLYON 600 BİN TL'YE MAL OLDU"

Zaman içinde yıpranan ve kullanılamaz hale gelen Bursa'daki hamamlar ile ilgili restorasyon çalışmaları ise Ördekli Hamamı ile 2004 yılında başladı. 4 yıllık çalışma sonrası yeni kimliğe bürünenÖrdekli Hamamı, yeniden faaliyet göstermesi ile birlikte organizasyonlara ev sahipliği yapmaya başladı. Bundan sonraki restorasyon işlemlerinde ise bir kısmı kamulaştırılırak, bir kısmı da mülk sahipleriyle işbirliği yapılarak ayağa kaldırıldı. Vakıflar Müdürlüğü ile anlaşılarak, özel mülk olanlar belirli dönemler için belediyeye devredilerek restore edildi. 2004 yılında bu yana 3.5 milyon TL'ye mal olan Ördekli Hamamı dışında 1,5 milyon TL'ye Muradiye Hamamı, 1 milyon TL'ye Emirsultan Hamamı, 1,5 milyon TL'ye Mahkeme Hamamı yaptırıldı. Yakın zamanda faaliyete geçecek olanlar projelerde ise 1 milyon TL'ye Muallimzade Hamamı, 1.5 milyon TL'ye İncirli Hamamı, 3 milyon TL'ye Kayıhan Hamamı, 200 bin TL'ye ise, Hamamlıkızık Hamamı faaliyete geçecek.

Projeleri tamamlanmış ancak yapımı devam edenler ise 1.5 milyon TL karşılığında Mudanya Hasanbey Hamamı, 1.5 milyon TL'ye Mudanya Tahirağa Hamamı, 1.4 milyon TL'ye ise Reyhanpaşa Hamamı göze çarpıyor. Restorasyon işlemleri tamamlanan projelerle hamamlar, kültür merkezi olarak faaliyet gösterecek.