Osmanlı'nın ilk başkenti Bursa’nın açık hava müzesine dönüşerek, turizmden alınan payın artırılması amacıyla tarihi ve kültürel miras çalışmalarına büyük önem veren Büyükşehir Belediyesi, bu güne kadar yeterli ilgi gösterilmemesi nedeniyle bakımsız hale gelen sultan külliyeleri için de düğmeye bastı.

İlk olarak sultan külliyelerinin tüm sorumluluklarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devralan Büyükşehir Belediyesi, Sultan 2. Murad tarafından 1425 ve 1426 yıllarında  yaptırılan ve bulunduğu semte adını veren 'Muradiye Külliyesi' ile ilgili projenin startını 14 Kasım Çarşamba günü verecek.

Külliye çevresine Fatih Sultan Mehmet’ten itibaren 100 yılı aşkın bir dönem içinde yaptırılan, Fatih Sultan Mehmet’in annesi Hüma Hatun (Hatuniye) Türbesi, II. Murad’ın oğlu şehzade Alaaddin Türbesi, şehzade Ahmet Türbesi, Fatih’in oğlu Cem Sultan Türbesi, Sultan II. Bayezid’in eşi Şirin Hatun Türbesi, II. Bayezid’in diğer eşi Gülruh Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın ebesi Ebe Hatun (Gülbahar Hatun) Türbesi, II. Bayezid’in oğlu şehzade Mahmud Türbesi, II. Bayezid’in gelini Mükrime Hatun Türbesi, Fatih Sultan’ın eşlerinden Gülşah Hatun Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu şehzade Mustafa Türbesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın ilk eşi Mahidevran Sultan Türbesi, saraya mensup cariyeler ve bazı görevlilerin gömülü olduğu Cariyeler/Saraylılar Türbesi olmak üzere 12 türbenin bulunduğu bölgedeki restorasyon çalışmalarının başlangıç törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak.

Muradiye türbeleri restorasyon ve çevre düzenleme uygulama inşaatı kapsamında aynı zamanda türbelerin bulunduğu alanın ışıklandırması da yapılacak. Ulucami, Emir Sultan Camii, Yeşil Türbe ve saat kulesi gibi tarihi mekanları ışıklandırma sistemleri ile gece de farklı bir görüntüyle kent siluetine kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı Muradiye türbelerinde de hayata geçirecek. Yerli ve yabancı turistlerin en fazla ziyaret ettiği mekanlar arasında yer alan Muradiye Külliyesi, çalışmaların ardından hem gündüz hem de gece bölgeye ayrı bir değer katacak.



NG(FK/SS)