Bursa Belediyeler Birliği’nin kuruluşunun 20’inci yılında tüm üye belediyeleri ve ilgili kurumları bilgilendirmek için iki günlük Kentsel Dönüşüm Sempozyumu düzenlendi. Crown Plaza’daki sempozyuma Osmangazi İlçe Belediye Başkanı ve Birlik Başkanı Mustafa Dündar, ODTÜ Öğretim üyesi, Harita ve Kadastro Mühendisi Cemal İşleyici, belediye yetkilileri ve akademik odalar katıldı.

“DOĞANBEY BİZE DERS OLDU”

Açılış konuşmasını yapan Osmangazi İlçe Belediye Başkanı Mustafa Dündar, kentsel dönüşüm çalışmalarını titizlikle yürüttüklerini belirterek, Doğanbey TOKİ projesinin kötü örnek olarak gösterilmeye devam edilmesinin gereksiz olduğunu söyledi. Doğanbey’i konuşanların kentsel dönüşümü bilmediklerini söyleyen Başkan Dündar, Doğanbey’e en başından itiraz edilmediğini dile getirdi. En büyük sıkıntılarının parsel bazında plan yapılması olduğunu ifade eden Dündar, 2011 yılından beri belediye yetkileri, akademik odalar ve vatandaşlarla kentsel dönüşüm için neler yapılacağını tartıştıklarını anlattı. Osmangazi Belediyesi’nin 18 bin hektar alana sahip olduğunu ve bu dönüşümün bir an önce başlaması için çalıştıklarını vurgulayan Dündar, “kentsel dönüşümün gerektiği yerde belediye, gerektiği yerde devlet ya da vatandaş tarafından yapılması gerektiği düşünüyoruz. Bu sürecin vatandaş eliyle yürütülmesi daha önemli. Vatandaşı mağdur etmeden bu işi çözmek lazım. Yoksa sorunlar birbirini takip ediyor. Doğanbey ders oldu. Yaşanan her şeyi not ediyoruz. Tarihi kimliği koruyarak dönüşümü yapacağız. Hisar bölgesini korunmalı dağ yamaçlarında kayma tehlikesi var bunlar Hisar bölgesi ile birleştirilerek yapılacak. Ovada da ciddi bir sıvılaşma var. Afet riski artıyor. Doğru yerden başlamak istiyoruz. Nereden başlarsa doğru ilerler onu belirlemek istiyoruz” dedi.

“BELEDİYELER YAPI STOKLARINI BİLMİYOR”

ODTÜ Öğretim üyesi Harita ve Kadastro Mühendisi Cemal İşleyici ise, 2005 yılından 2012 yılına kadar yapılan yasa değişiklikleri, uygulamadaki aksaklıkları ve Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nu anlattı. Belediye Yasası’nın 73’üncü maddesi ile riskli alanların dönüştürülmeye başlandığının fakat tüm vatandaşların onayı alınamadığı için sorun yaşandığını ifade eden İşleyici, Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile 3’te iki kuralının uygulandığını anlattı. Türkiye’nin yüzde 94’ünün deprem riski altında olduğunu söyleyen İşleyici, kentsel dönüşümün acil olarak yapılması gerektiğini belirtti. Kentsel dönüşümde bütün yapılar ele alınarak kentin deprem riski haritası çıkartılması gerektiğinin altını çizen İşleyici, “Bunu 20 yıla yaymak yerine süreci hızlandırmalıyız. Belediyeler bir an önce deprem ve afet riski taşıyan yerleri belirlemeli, uygulamaya başlamalıyız. Belediyeler ruhsatlı, ruhsatsız tüm yapı stoğunun durumunu bilmeli. Bursa büyük bir kent. Belediye ve Valilik kadroları güçlü bir il. Ancak ilgili bürolar kurulmadı. Bunun hızlandırılması lazım” diye konuştu.

“BAZI BELEDİYELERDE TEKNİK EKİP DAHİ YOK”

İşleyici, 1990’lı yıllarda yapılan evleri birçoğunun eksik denetimlerden geçtiğini ifade ederek, bu binaların da tek tek incelenmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin en büyük sıkıntısının denetimi yapacak az çalışan bulunması olduğuna dikkat çeken Cemal İşleyici, öncelikli olan 13 il içindeki bazı belediyelerde teknik ekip dahi bulunmadığını bildirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hala firmalara lisans verilmediğini söyleyen ODTÜ öğretim üyesi Cemal İşleyici, “Evlerde yapılacak denetim ücretleri az olduğu için özel şirketler lisans için başvurmuyor. Belediyeler de lisans almadı. Devlet ya test ücretlerini yüksek tutmalı ya da kendisi sözleşmeli personel alarak bunu bir an önce çözmeli” dedi.

İşleyici, İstanbul’da 14, İzmir’de 21, Sakarya’da 10, Bursa’da 7, Kocaeli’nde 11 ilçenin öncelikli alanlar olarak tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Sempozyumun ikinci gününde İstanbul Teknik Üniversitesi Jeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Naci Görür tarafından deprem riski hakkında bilgi verilecek.