Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Türkiye genelinde uygulamaya koyduğu, 'Şiddet mağdurlarının korunmasında elektronik destek sistemi' projesi dün Bakan Fatma Şahin tarafından pilot bölge olarak tespit edilen Bursa'da başlatıldı. Bakan Şahin'in "Gece yarısı ayağında terliği, çocuğuyla kapıda kalmış, şiddete maruz kalmış bir kadının ihtiyacı olan her şeyin izlendiği ve takip edildiği bir proje" olarak tanımladığı 'Şiddet mağdurlarının korunmasında elektronik destek sistemi' uygulaması kapsamında ilk etapta şiddet mağduru 50 kişiye butonlar dağıtılmaya başlandı.

SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

GSM şirketi Avea'nın sağladığı altyapı sayesinde, hakkında koruma kararı bulunan kadın veya erkek elinde bulunan butona bastığında, doğrudan 155 haber merkezi ile irtibata geçecek. İhbarı alan polis ekipleri şiddet mağduru kadının bilgilerine ve elindeki buton sayesinde bulunduğu adresi tespit ederek en yakın karakoldan polis ekibi sevk edecek. Bu sistem sayesinde tespit edilen adrese en fazla 12 dakika içerisinde ulaşılması planlanıyor.

BURSA'DA 24 ERKEK KORUMA ALTINDA

Şiddet gören kadın ve erkeklerin kaymakamlık, polis veya savcılık aracılığıyla en geç 24 saat içerisinde Çağrı Üzerine Koruma alabileceklerini söyleyen yetkililer, Bursa'da polis ve Jandarma bölgelerinde toplam 974 kadın ile 24 erkeğin koruma altında olduğunu söylediler. Koruma kararı bulunan kişiler herhangi bir yere gitmek istediklerinde 155 Polis İmdat hattını arayarak bu hizmetten faydalanabilirken, sürekli koruma kararının ise henüz kimseye verilmediği öğrenildi.



SB(FK/AAA)