Bursa Barosu Başkanı Avukat Zekeriya Birkan, Şanlıurfa’da 13 tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybetmesine neden olan cezaevi yangınına ilişkin basın açıklaması yaptı. Yangınlarda hizmet kusurlarının olduğunu belirten Birkan, “Olaylarda ağır hizmet kusuru olduğu açıktır. Şanlıurfa E Tipi Kapalı Cezaevi ve Tutukevi’nde çıkan yangında sorumlu olanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılmalıdır. 13 kişinin ölümünden sorumlu olanlar, mutlaka bunun hesabını vermelidir. Sorumluların cezalandırılması ile bu tür elim hadiselerin yaşanmaması için tüm tedbirlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Yoksa bu tür elim hadiseler her an yeniden yaşanabilir” diye konuştu.

“Ulusal ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler gereği her tutuklu ve hükümlünün can güvenliği ve bazı temel hakları vardır” diyen Birkan şunları söyledi:

“Cezaevlerinde bulunan tutuklu veya hükümlülerin suçlu ya da sanık olmaları, sahip oldukları bir takım hakları ortadan kaldırmaz. İnsanlık onuru ile bağdaşır şekilde yaşama hakkı, haberleşme hakkı, spor yapma hakkı, sağlığını koruma hakkı, kütüphane hakkı, dilekçe hakkı gibi haklar, tutuklu ve hükümlülerin de sahip olması gereken haklardır. Bu hakların kısıtlanmaması esastır. İnsanlar, bir suçtan ancak bir kez cezalandırılabilir. Ancak, yargının verdiği cezanın üzerine hem fiziki koşulların kötülüğü, hem de kötü davranışlar nedeniyle insanlar defalarca cezalandırılmamalıdır.”

Ülkenin diğer illerindeki cezaevlerinde yaşanan sıkıntıların Bursa’daki cezaevleri için de geçerli olduğunun altını çizen Zekeriya Birkan, sadece cezaevi inşa etmekle sorunun çözülemeyeceğini, sorunun, ancak tutuksuz yargılamanın kural, tutuklu yargılamanın ise istisna haline getirilmesiyle birlikte aşılabileceğini dile getirdi. Yetkililere seslenen Birkan, “Bu olayların birer milat olarak kabul edilmesi ve şartların derhal iyileştirilmesi için gerekli adımların, gerekli mercilerce atılması gerekiyor” dedi.

Birkan, Hakkâri’nin Dağlıca bölgesinde 8 askerimizin şehit olduğu saldırıyı da kınayarak, “Şunu kimse unutmasın, sabrı ve metaneti büyük olan milletimiz, teröre karşı gereken cevabı verecektir. Güvenlik güçlerimiz ve adli makamlarımız, yapılanların hesabını yasalar çerçevesinde sonuna kadar soracaktır” dedi.