Kırcaali'de bu yıl 5’incisi düzenlenen aşure dağıtım törenine, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Bölge Müftüsü Beyhan Mehmet, Kırcaali Hıristiyanlar Cemaati Başkanı Peder Petır Garena ve çok sayıda davetli katıldı.

Şölen havasında geçen aşure dağıtım töreninde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, aşurenin çıkışının insanlık tarihi kadar eski olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Aşure’nin altyapısında insanlık tarihi var, yaşanmış olan önemli olaylar var. Bunlar bu ayda, bu günlerde yaşanmış istenmeyen, hiç kimsenin tasvip etmediği olaylar. Bizler, iki kardeş belediye olarak insanlığın bu ortak geleneğini, yine tüm insanlığa mesaj vermek için burada uyguluyoruz.”

KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTİYORUZ

Osmangazi ve Kırcaali belediyelerinin, bu köklü geleneği ortak değer olarak yaşatmayı sürdüreceğini açıklayan Dündar, “Bizler de burada aynı düşünceyle Türk, Bulgar, Müslüman, Hristiyan ayrımı yapmaksızın bir sevinç ve mutluluğu paylaşıyoruz. Tıpkı bu kazanın içinde bulunan birbirinden farklı tat ve lezzetlere sahip 10-15 çeşit gıda gibi, bizler de bu şekilde kardeşçe bu dünyada yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

KIRCAALİ  BİR KEZ DAHA HOŞGÖRÜ ŞEHRİ OLDUĞUNU KANITLADI

Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis ise Bulgaristan’da sadece Kırcaali’de Aşure geleneğinin yaşatıldığını kaydederek, “Kırcaali gerçekten çok hoşgörülü bir şehir. Aşure kutlaması bunu çok iyi bir şekilde kanıtlıyor, çünkü tüm dinlerden insanları birleştiriyor. Kırcaali, bu gün bir kez daha hoşgörü şehri olduğunu kanıtladı” dedi.

MÜFTÜ: AŞURE MÜKAFATTIR 

Törene katılan bölge müftüsü Beyhan Mehmet, Nuh Aleyhisselam’ın tufan koptuğu sırada gemisinde kalan 10 yiyecekten yaptığı bir yemek geleneğinin, her dine hitap ettiğinin altını çizdi. Beyhan Mehmet, “Aşure tabiri caizse, inanan, iyimser olan, ahlaklı olan, toplumda yerini belirlemiş olanlar için bir mükafattır” dedi.

PAPAZ: BİZ SINAVI KAZANDIK

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ile aynı aşure kazanının başına geçip, eline aldığı kepçe ile vatandaşlara aşure dağıtan Kırcaali Hristiyanlar Cemaati Başkanı Peder Petır Garena, insanlık adına böylesine güzel ve anlamlı bir geleneğin, kardeş iki şehir tarafından birlikte yaşatılıyor olmasının kendisini de çok etkilediğini belirtti. Papaz Petır, “Bizim ahlaki, psikolojik ve etnik direncimiz sınandı ve biz bu sınavı kazandık. Bu iki kardeş belediye başkanının yanında, iki dini liderin de bulunmasından çok mutluyum. Her iyi niyet ve girişimde Tanrı'nın rızası olsun” diye konuştu.

Kırcaali’de Kapalı Pazar yerinde düzenlenen aşure dağıtım etkinliğine Kırcaali’ler büyük ilgi gösterdi. Kırcaali’nin dışında, Yeni Pazar, Şeyh Cuma ve Mestanlı kentlerinde de toplam 2 bin kişiye aşure dağıtıldı.