Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), geçen 5 Temmuz'da yaptığı açıklamada Bulgaristan'da öğretim gören Türk öğrencilerin denklik işlemlerini Bulgar makamlarıyla sürdürülen müzakereler tamamlanıncaya kadar askıya aldığını bildirdi. Gerekçe olarak da Bulgaristan'da okuyan öğrencilerden bazılarının yasal olmayan yollardan derslerden geçer not aldığı ve okula devam etmeden mezun olma imkanı elde ettiklerini gösterdi. O tarihten bu yana iki ülke arasında çeşitli görüşmeler yapıldı, ancak sorun hala çözülemedi.

Bulgaristan’da çeşitli üniversitelerden mezun olan öğrenciler denklikleri gelmediği için ne bir işe girebiliyor, ne atanabiliyor ne de askere gidebiliyor. Mağdur olduklarını belirten öğrenciler, geleceklerine bir yön verebilmek için biran önce denkliklerinin veya dava sonuçlanana kadar denkliğin yerine geçebilecek bir belgenin verilmesini istedi.

KURUNUN YANINDA YAŞ DA YANIYOR

Çeşme’nin Alaçatı Beldesi’nde ailesinin yanında yaşayan ve 2006 yılında başladığı Sofya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Mart 2012’de mezun olan Hüseyin Muratoğlu, YÖK’ün açıklaması sonrası mezun olan birçok öğrenci gibi kendisinin de dört aydır denkliğini mağdur bir şekilde beklediğini söyledi. Kurunun yanında yaşın da yandığına dikkat çeken Muratoğlu, “Onlarca öğrenci KPSS’de başarılı oldu, ama sırf denklikleri olmadığı için ne tercih yapabildi ne de askeri görevini yerine getirebiliyor. Sahte diploma sağlandığına dair iddialar sebebiyle neden kendi emekleriyle 4-5 sene çabalayarak diplomalarını almış binlerce öğrenci mağdur ediliyor? Bulgaristan diplomaları halen bütün Avrupa Birliği ülkelerinde tanınıyor ancak sadece Türkiye'de tanınması donduruldu. Mezun olan her öğrenci gibi biz de vatani görevimizi yerine getirip, bir an önce işe başlayıp, vatanımıza milletimize hayırlı bir evlat olup, geleceğimize yön vermek istiyoruz” diye konuştu.

DENKLİĞİM OLMADIĞI İÇİN ATANAMIYORUM

2006 yılında ÖSS ile Sofya Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünü okumaya hak kazandığını, bir yıl boyunca Bulgarca ve İngilizce dil eğitimine tabi tutulduğunu aktaran Rahime Şentürk, “Buraya ÖSS ile geldiğim halde tekrar hazırlık bitiminde bölümümü okuyabilmem için sınava girdim ve kazandım. 2011 yılında İngilizce öğretmeni olarak mezun oldum. Türkiye'ye geldiğimde YÖK tarafından denkliğin verilebilmesi için iki tane (STS ve Dil sınavı (KPDS, ÜDS)) sınavlarına girmem gerektiğini söylediler ve bu yetmezmiş gibi bir de denkliklerin donduğunu görerek büyük bir hayal kırıklığına uğradım. Bir sene boyunca KPSS için onca para verip, dershanede eğitim görüp atama için yeterli puanı elde ettim fakat sırf denkliğimin olmadığı için atanamıyorum. Lütfen en kısa sürede denkliklerin verilmesini ve dava sonuçlanana kadar denkliğin yerine geçebilecek bir belge verilmesini ilgili makamlardan talep ediyorum” dedi.

ASKERE GİDEMİYORUZ

2006 yılında ÖSS ile Sofya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne yerleştirildiğini ve 2011 sonlarında okulunu bitirip Nisan 2012’de Ankara YÖK’e denklik başvurusunda bulunduğunu kaydeden Güner Garip de, “Denklik sorunu en başta askerlik konusunda engel teşkil ediyor. Devlet kurumlarına başvurularda sıkıntı yaratıyor. ÖSS ile gitmeme rağmen denklik henüz gönderilmedi. Diplomaların soruşturmada olduğu söylendi en azından bizleri mağdur etmemeleri gerekirdi. Askere gidemiyoruz, KPSS’ye girdik tercih yapamıyoruz ve daha birçok problemle karşılaşıyoruz. Biz diplomamızı Bulgaristan’da alnımızın teri ile aldık herhangi bir sahtekarlık söz konusu değil” dedi.

KISIR BİR DÖNGÜ

Aynı bölüm mezunu Ali Güler de 5 yıllık bir emek sonucunda okulunu bitirdiğini kaydederek, “Birkaç öğrencinin sahte yatay geçişleri yüzünden ne yazık ki tüm öğrencilerin diploma denklik işlemleri askıya alındı. Bunun sonucunda askerlik sorunum çıktı tecil yapamıyorum, üniversite diplomasi istiyorlar. Çalışmak istiyorum bu defa da işverenlerin ilk sorusu ‘askerlik yaptın mı?’ oluyor. Diploma denklik işlemleri yapılmadığı için askere gidemiyoruz. Bir kısır döngü bütün bu olanlar” dedi.

Aynı bölüme Ekim 2005’de başladığını ve Mart 2012 tarihinde başarıyla mezun olduğunu dile getiren Mustafa Özel de, şu an Bulgaristan'da okuyan yaklaşık 6 bin civarında öğrencinin yanı sıra kendisi gibi mezun olup da mağdur olan çok sayıda kişi bulunduğunu belirtti.