Kuşadası Engelliler Derneği, 1995 yılında, ilçedeki engellilere eğitim verme, sosyal dayanışmalarını sağlama, el becerilerini geliştirme, birlikte yaşamayı öğretme amacıyla kuruldu. Bir süre Kuşadası’nda hizmet veren dernek, üç yıl önce, engelli babası Erdoğan Öven’in bağışladığı Kirazlı Köyü yolu üzerindeki arsaya, hayırseverlerin katkılarıyla yapılan ve Kuşadası Engelli Köyü adı verilen, tek katlı binaya taşındı. İçinde yemekhanesi, eğitim salonu, atölyesi bulunan binada, engellilere hiçbir çıkar gözetmeyen, her meslekten gönüllülerle eğitim verilmeye başlandı. Bahçesinde de engellilerin rehabilitasyonu için kümes hayvanları, meyveler ve sebzeler yetiştirilmeye başlandı.

Bulgaristan Eğitim Bakanlığı, tamamen gönüllülük sistemi ve katkılarla engellilere parasız eğitim veren Kuşadası Engelliler Köyü’nü incelemek üzere bir heyet gönderdi. Bulgaristan’daki çeşitli kentlerin sosyal hizmetler müdürlerinde görev yapan kişilerden oluşan heyet, engelliler köyünde inceleme yaptı.

Bulgar heyetine köy hakkında bilgi veren Kuşadası Engelliler Derneği Başkanı Canan Güler, "Köyümüzde, aralarında Kuşadası’na yerleşen yabancıların da yer aldığı 30 gönüllü öğretmen, 20 gönüllü anne çalışıyor. Birçok bilim insanı bilgi ve birikimlerini bizimle paylaşıyor. Öğrencilerimiz çeşitli el becerileri kazanıyor. Paylaşmasını öğreniyor" dedi.

Bulgaristan Eğitim Bakanlığı Sosyal Hizmetler Sorumlusu Kapka Dragiyska da ününü duydukları Kuşadası Engelli Köyü’nü incelemeye geldiklerini belirterek, "Bu köyün başarısının anahtarını öğrenmeye geldik. Bulgaristan’da 20 yaşına kadar olan engellilere paralı günlük bakım veren merkezler var. Ancak buradaki gibi tamamen gönüllülük esaslarına göre çalışan hiçbir yer yok. Köyün devlet olanakları olmadan hizmet vermesi şaşırtıcı" diye konuştu.



LS(İÖ/CK)